Vijesti

Dani Srbije u Republici Srpskoj: Predstava „Slavne srpske vojvode“ 4. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske

U okviru manifestacije „Dani Srbije u Republici Srpskoj 2023“ u ponedjeljak, 4. decembra, u 20.00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biće odigrana predstava „Slavne srpske vojvode“.

Kako je navedeno u saopštenju Narodnog pozorišta Republike Srpske, predstava autora Miće Živojinovića, a u režiji Boška Puletića pokušava kroz umjetnički čin da prikaže slavne ličnosti srpske istorije, koji su prenijeli slavu herojske srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i čija se djela ne smiju zaboraviti.

-Predstava hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva dvojice gorostasa srpske istorije, Vojvode Živojina Mišića i Vojvode Stepe Stepanovića. Ponikli sa iste klase Vojne akademije, svoje drugarstvo kroz najteža životna iskušenja, pretvorili su u veliko lično prijateljstvo koje je trajalo do samog kraja njihovog života – navodi se u saopštenju.

Predstava prati istorijske događaje od atentata u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, sve do proboja Solunskog fronta, oslobođenja porobljene otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka