Vijesti

Počela kampanja “Klikni glavom”

​Pomoćnik ministra za omladinu, Branka Malešević, prisustvovala je konferenciji na kojoj je predstavljena kampanja “Klikni glavom”, koja će biti realizovana u okviru projekta “Zajedno na mreži” posvećenog zaštiti djece na internetu.

Malešević je rekla da je cilj ove konferencije prevencija, ali i skretanje pažnja mladima i ostalima na negativne pojave govora mržnje na internetu, ali i na posljedice koje nosi.

Ona je na skupu istakla da je važna prevencija, na kojoj treba raditi u svim školama kako bi djeca i mladi bili zaštićeni da ne postanu žrtve nasilja, ali i ostalih izazova koji vrebaju na internetu, a o kojima nisu dovoljno upoznati.

“ Ministarstvo porodice, omladine i sporta je prošle godine realizovalo kampanju “Budi drugačiji, blokiraj hejt” koja je imala zapažene rezultate i privukla pažnju mladih. Takve aktivnosti moraju biti stalne a institucije će svakako raditi svoj dio posla” – rekla je Malešević.

Govoreći o kaznama i krivičnim djelima, Maleševićeva je rekla da Krivični zakon Republike Srpske ima definisana djela koja ugrožavaju bezbjednost lica i na internetu.

Besplatni “plavi telefon”, na koji se djeca uglavnom javljaju zbog mentalnog zdravlja, nasilja i problema u komunikaciji sa vršnjacima, ove godine je mjesečno bilježio između 1.500 i 1.700 javljanja.

Direktor Udruženja “Nova generacija”, Saša Risojević, rekao je da je “plavi telefon” /080-05-03-05/ besplatan i dostupan svakog radnog dana od 9.00 do 22.00 časa.

“Najčešći razlog pojave problema sa mentalnim zdravljem je porodično i nasilje među vršnjacima, a raste broj poziva koji se tiče nasilja na internetu i suicidalnih misli”, pojasnio je Risojević.

On je rekao da se na internetu najčešće prave takozvane “mrzilačke grupe” na kojima se pojedinci pokušavaju diskreditovati, a prisutno je i seksualno uznemiravanje.

Prema njegovim riječima “plavi telefon” može pružiti osnovnu psihološku pomoć i izgradnju povjerenja, što je važno svakom djetetu koje trpi određenu vrstu nasilja, a važna je i saradnja sa drugim nadležnim ustanovama.

Direktor Centra za društveni razvoj Laktaši, Goran Vujaković, ukazao je da internet pruža nesagledive mogućnosti kad je riječ o pristupu informacija, ali da sa tim idu i značajne opasnosti.

“Zato koristimo svaku priliku da ukažemo na svaku vrstu internet nasilja sa kojima se mladi suočavaju”, rekao je Vujaković.

On je najavio da je kreirana i internet stranica “Klikni glavom”, na kojoj će moći biti prijavljen neprimjeren sadržaj i nasilje, a svi podaci biće prosljeđivani Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Pokrovitelj projekta je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Preuzeto sa: Ministarstvo porodice, omladine i sporta