Korisno

Kako lakše i produktivnije pisati

Produktivnost ne znači raditi više nego pametnije. Nakon toliko neprospavanih noći, vjerojatno ste shvatili kako vam nespavanje neće pomoći napisati više… 

Bez obzira jeste li student kojemu se nakupilo seminara, vlasnik male tvrtke koji mora popuniti sadržajem svoj web ili se želite okušati u književnosti, vjerojatno ste svjesni koliko je teško sjesti pred prazan ekran, pisati i pokušati ga popuniti pišući.

Blogerica Julie Petersen podijelila je tajne produktivnog pisanja sa čitateljima bloga Pick the Brain.


1. Ustanovite raspored

Produktivnost ne znači raditi više nego pametnije. Nakon toliko neprospavanih noći, vjerojatno ste shvatili kako vam nespavanje neće pomoći napisati više. Ono što vam treba je običan rokovnik. Upišite u njega radne sate predviđene za pisanje, rokove za predaju i sve ostalo. Kad je sve lijepo zapisano, držite se rasporeda.


2. Odrađujte to-do listu prema prioritetima

To-do liste su korisne, ali vas mogu i pregaziti. Ako nisu organizirane prema prioritetima i rokovima, samo će vas još više zbuniti i frustrirati..


3. Stvorite rutinu

Sjedenje za tipkovnicom zahtjeva snagu volje. Uz konstantnu rutinu nećete morati čekati inspiraciju kako bi krenuli. Pisanje će biti navika. Što poreće vaše pisanje? Za nekog je to šalica kave ili šetnja prije početka. Štogod je, pretvorite tu radnju u dnevni ritual. Tako ćete naučiti mozak prebaciti se u drugi način rada odmah.


4. Pišite i kad ne morate

Ovo je povezano s prethodnim savjetom. Jednom kada imate naviku dnevnog pisanja, ne puštajte je. Redovitost će vam poboljšati vještine, pa ćete na pisanje trošiti puno manje discipline i odlučnosti. Stoga odmah sad, ako ste slobodni, sjednite i napišite nešto. Možda skicu ideja oko neke teme koja vam je trenutno zanimljiva. Bilo što, samo ne dajte novoj navici pobjeći.


5. Prikupljajte sve ideje

Često ideje za članke ili projekte dođu niotkuda. Imajte bilježnicu u koju ćete ih odmah zapisati. Povremeno uredite i proučite svoje bilješke. Nekad će najbolji radovi nastati kombiniranjem ideja.


6. Razlomite projekte na manje dijelove

Često se mučimo s pisanjem jer se projekt čini prevelikim i prekompliciranim. Bez obzira je li riječ o cijeloj knjizi, ili samo prikazu knjige – ako ne znate početi, jednako je zastrašujuće. Napravite mentalnu mapu glavnih tema i bit će vam lakše. Možete krenuti i od kraja. Mnogo stvari se gradi od temelja. Pisanje nije jedno od njih.


7. Čuvajte arhivu

Dobra je ideja sačuvati materijale prikupljenje istraživanjem za pojedine projekte. Često naiđemo na materijale koji nam nisu odmah potrebni, ali bi bili izvrsni za idući projekt. Složite takve materijale u tematske košuljice ili upotrijebiti neki drugi sustav. OneNote i Evernote su dobre aplikacije za to.


8. Uređujte tekst kasnije

Perfekcionizam iscrpljuje. Ako ćete revidirati i brusiti svaku riječ, izgubit ćete nit. Zapišite sve, a onda kasnije uređujte. Upotrijebite online alat za provjeru teksta.


9. Nemojte eliminirati distrakcije, ali ih predvidite

U savršenom svijetu, jednom kad se nabrijete na pisanje, ništa vas ne bi moglo odvući dok ne budete gotovi. U stvarnosti, to nikad nije tako. Često će vaš rad na projektu uključivati manje pisanja, a više komunikacije s klijentima i drugih distrakcija. Nemojte se zbog toga živcirati. Uvrstite distrakcije u raspored. Dodajte još jedan sat za prekide. Predvidite prekide za vrijeme kad ste najmanje kreativni, ako možete.


10. Odmorite se

Usredotočiti se možete samo u ograničenom trajanju. Nije produktivno siliti se na više. Često se odmarajte, popijte šalicu čaja ili kave ili prošetajte. Tako ćete sačuvati energiju.


11. Vježbajte

Zvuči daleko od pisanja, ali vježba će vam pomoći. Sport opskrbljuje mozak kisikom i spreman za kreativan posao.


12. Zamijenite svoj šešir

Edward de Bono je pisao o šest različitih šešira u bojama – na taj je način vizualizirao teoriju da o različitim temama, informacijama, upravljanju, emocijama. Razmišljamo na različite načine. Odaberite pravi način razmišljanja za svoju temu.


13. Usredotočite se na čitatelja

Nemojte zaboraviti konačni cilj – publiku. Dajte im ono što traže. Koncentrirajte se na jednu osobu, a ne na bezličnu masu. Pišite kao da se obraćate toj osobi.


14. Bilježite uspjehe

Na kraju dana, zabilježite što ste postigli i zapišite plan za dalje.


Preuzeto sa: manager.ba