Vijesti

Izložba džez fotografije „The note“ autora Miljana Nedeljkovića iz Niša

U okviru pratećeg programa 6. Festivala džez muzike „Intime jazz fest“ u ponedjeljak, 27. novembra sa početkom u 19.30 časova u Malom izložbenom salonu Banskog dvora biće otvorena izložba džez fotografije „The note“ autora Miljana Nedeljkovića iz Niša.

-Deceniju unazad, Nedeljković fotografiše nastupe domaćih i svetski poznatih izvođača na muzičkim festivalima u Srbiji i na njima, u napetoj vezi između izraza lica, gesta i govora tela prema instrumentu, beleži stanje uma muzičara, koliko i „duh žive muzike“. Iako su nastale u ekstremnim i uvek nepredvidivim uslovima, u kojima se osvetljenje i akcija na pozornici stalno menjaju, svaka od fotografija odražava duboko razumevanje kreativnog procesa i temeljno poznavanje mehanizama neophodnih za preciznu ekstrapolaciju vizuelnog sadržaja – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Ističu kako pored estetske dramatičnosti i šarma, uglavnom crno-belih fotografija, njihova vrednost leži u beleženju tzv. odlučujućeg trenutka, u kome gest i pokret epski opisuju autentični duh i energiju muzičara, a „kinetički koncept“ otvara polja različitih interpretativnih konstrukta, ostavljajući nam prostor za sopstvena tumačenja.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka