Edukacija

Trening Cyber sigurnost

#DETALJAN OPIS

Trening iz područja cyber sigurnosti od presudne je važnosti za sve organizacije civilnog društva koje žele aktivno pridonijeti jačanju svojih sposobnosti zaštite od cyber prijetnji. Unutar Bosne i Hercegovine, kao i u širem kontekstu organizacija civilnog društva, rastući broj cyber napada predstavlja ozbiljan izazov koji zahtijeva odgovorno i osviješteno djelovanje.

Rastući broj cyber napada predstavlja ozbiljan izazov, a nedavni izvještaj o kršenju podataka pokazuje dramatičan porast od 13% napada ransomware-a u godinu dana.

Ljudski faktor ostaje ključan u cyber prijetnjama, bilo da su u pitanju napadi ransomware-a ili kršenja podataka. Socijalni inženjering, tehnika manipulacije pojedinca za preuzimanje zlonamjernog softvera ili predaju povjerljivih podataka, postaje sve češći. U posljednjih 15 godina, udio socijalnog inženjeringa u kršenjima porastao je na 25%, gotovo trostruko više nego prije.

Motivacija iza ovakvog zlonamjernog ponašanja često je finansijske prirode, kako pokazuje izvještaj o krađama podataka. Čak 86% tih napada motivirano je financijskim interesima, ističući potrebu za dodatnim mjerama opreza i jačim fokusom na sigurnost podataka i informacijskih sustava.

Trening Cyber sigurnost bit će prilika za sve sudionike da pravilno razumiju ubrzanu dinamiku tehnološkog razvoja, važnost korištenja licenciranih softvera te kako prepoznati i odbraniti se od različitih prijetnji u online okruženju. Teme poput socijalnog inženjeringa, primjera najčešćih ugrožavanja sigurnosti te praktičnih savjeta za povećanje sigurnosti nevladinih organizacija bit će pažljivo obrađene.

Trening će voditi stručnjak Kenan Borančić iz domaće IT kompanije i drugi gosti , stavljajući u fokus praktične savjete kako povećati sigurnost nevladinih organizacija u online okruženju.

Trening je namijenjen osobama iz partnerskih organizacija koje sarađuju na programima Snaga lokalnog (USAID/LWCDA), Programu podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) ili drugim USAID programima u Bosni i Hercegovini.

Tehničke informacije:

Trening će se održati u Sarajevu u periodu od 18. do 19. decembra 2023. godine. Organizator snosi troškove radnih materijala, ishrane tokom trajanja treninga, smještaja, te putnih troškova koji se refundiraju isključivo na račun organizacije koju učesnik/ca predstavljaju u toku trajanja treninga. Detaljnije tehničke informacije i program rada odabrani učesnici/ce, dobiti će najkasnije sedam dana pred početak treninga.

Potvrda o učešću na treningu:

Potvrdu o učešću na treningu dobiti će učesnici/ce koji/e budu prisutni/e minimalno 90% vremena tokom trajanja treninga.

Organizatorica:

Za sva dodatna pitanja možete se javiti putem emaila: nejla.memisevic@kultbih.org ili na broj telefona 033 778 772.

Preuzeto sa: mladi.org