Korisno

Vodič za mindfulness i rad na sebi tokom jeseni i zime

Kako do pozitivnog razgovora sa sobom, veće ljubavi prema sebi i rada na sebi? Zaviri u vodič za praktikovanje mindfulnessa tokom jeseni i zime…

Kako svježa jesenja temperatura donosi sezonu promjena, ona pruža i priliku da se fokusiramo na ljubav prema sebi, pozitivan razgovor sa sobom i rad na sebi. Baš kao što drveće gubi svoje listove, vrijeme je da se oslobodimo negativnosti, loših stvari, loših odnosa, loših uvjerenja i zagrlimo svjesniji način života.

pexels

Jesen i zima, sa svojim udobnim ambijentom i introspektivnom atmosferom, pružaju savršenu pozadinu za razvijanje dublje povezanosti sa sobom. Evo vodiča kako da uključiš prakse ljubavi prema sebi, pozitivnog razgovora sa sobom i značajnih rutina rada na sebi u svoj život tokom ovih hladnijih mjeseci.

pexels

Zagrli moć ljubavi prema sebi

Jesen je prirodan način da nas nauči da je u redu pustiti stvari. Počni oslobađanjem sumnje u sebe i prihvati svoju vrijednost. Obrati se sebi s ljubaznošću i saosjećanjem, kao što bi to učinio/učinila dragom prijatelju. Provedi vrijeme radeći stvari koje ti donose radost, bilo da je to uživanje u omiljenoj knjizi, duga šetnja prirodom ili uživanje u šolji vrućeg čaja pored kamina. Dozvoli sebi da se opustiš i obnoviš, njegujući svoje tijelo i dušu.

Razvijaj pozitivan razgovor sa sobom

Riječi koje izgovaramo sebi imaju dubok uticaj na naše blagostanje. Zamijeni samokritiku samosaosjećanjem. Izazovi negativne misli i zamijeni ih pozitivnim afirmacijama. Podsjeti sebe na svoje snage i postignuća, bez obzira koliko mala ona mogla izgledati. Praktikuj zahvalnost vodeći dnevnik u kojem ćeš zapisivati stvari za koje si zahvalna/zahvalan. Pozitivan razgovor sa sobom gradi otpornost i podiže samopouzdanje, pomažući da se suočiš sa izazovima jeseni i zime sa dostojanstvom.

pexels

Uključi značajne rutine rada na sebi

Jesen i zima pružaju savršenu priliku za samorefleksiju i lični razvoj. Odvoji vrijeme za rutine rada na sebi koje hrane um, tijelo i duh. Uspostavi jutarnju rutinu koja uključuje meditaciju, jogu ili duboko disanje da započneš dan sa osjećajem mira. Vođenje dnevnika je još jedan moćan alat za rad na sebi; koristi ga da istražiš svoje misli i emocije, postavi ciljeve i prati svoj napredak. Investiraj u učenje nečeg novog, bilo da je to kreativni hobi, jezik ili vještina koja te oduvijek intrigira. Uključivanje u ove aktivnosti poboljšava samosvijest i podstiče osjećaj postignuća.

Uživaj u mindfulnessu

Jesen i zima su godišnja doba introspekcije, podstičući nas da obratimo pažnju unutar sebe. Praktikuj mindfulness bivanjem potpuno prisutna/prisutan u sadašnjem trenutku. Posmatraj promjene boja lišća, uživaj u mirisu sveže pečenih poslastica ili osećaj toplotu dekice koja te obavija. Mindful aktivnosti poput šetanja prirodom, praktikovanja joge ili čak uživanja u toploj kupki mogu te ukorijeniti u sadašnjem trenutku, smanjujući stres i promovišući osjećaj spokoja. Mindfulness ti omogućuje da cijeniš ljepotu u jednostavnosti i pronađeš radost u malim stvarima.

pexels

Održavaj veze sa dragim ljudima

Iako jesen i zima mogu podsticati introvernost i samoću, važno je održavati veze sa voljenima. Društvena podrška je ključna za emocionalno blagostanje. Organizuj udobna okupljanja sa prijateljima i porodicom, dijeli priče i stvaraj tople uspomene zajedno. Okruživanje pozitivnim, podržavajućim ljudima jača osećaj pripadnosti i podstiče dublji osjećaj ljubavi prema sebi.

Uvođenje praksi ljubavi prema sebi, pozitivnog razgovora sa sobom i značajnih rutina rada na sebi tokom jeseni i zime može transformisati ova godišnja doba u period ličnog rasta i samootkrivanja. Prihvati priliku za introspekciju, njeguj svoj um i tijelo i razvijaj dublju povezanost sa sobom. Na taj način, ne samo da ćeš lakše prolaziti kroz hladnije mjesece, već ćeš izaći jača, otpornija osoba i ispunjena dubokim osjećajem sreće i zadovoljstva.

Preuzeto sa: ultra.ba