Događaji

Koncert: Iz života u život

JU Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši

17. novembar 2023. godine

20 časova

Mladi kompozitor i dirigent Sergej Vanjin, rođen je 9. 4. 1999. godine u Banjaluci, a trenutno mu je mjesto prebivališta u Slatini u Laktašima. Diplomirao je na smjeru kompozicija, u klasi prof. dr Tatjane Milošević-Mijanović, trenutno je student prve godine Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta u Foči , takođe pohađa master studije kompozicije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Od srednje škole se aktivno bavi komponovanjem, a u 2. razredu Muzičke škole „Vlado Milošević“ napisao je svoju prvu kompoiciju za klavir koja je i javno izvedena u Banjaluci.

Kompozitorova djela u prethodnom periodu izvodila su se u Rusiji, Srbiji i u Republici Srpskoj i BiH.

U prethodnom periodu ostvario je zapažene rezultate u oblasti komponovanja crkvene muzike, instrumentalne muzike kao i vokalno-intrumentalne muzike.

NJegova kompozicija “Gospodi pomiluj” snimljena je na CD-u povodom 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, a ista je izvedena u Rusiji u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Istu kompoziciju izvelo je Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ Banja Luka izvedena u Hramu Svetog Save u Beogradu i to je bio prvi koncert koji je izveden u hramu, a nakon renoviranja Hrama. Koncert je uživo prenosio i TV Hram.

On je 2021. godine organizovao svoj autorski koncert u Muzeju Republike Srpske i ostavio je značajan utisak kao mladi kompozitor na umjetničkoj sceni Banjaluke.

Kompozicija “Bogorodice Djevo” izvedena je premijerno na kulturnom događaju koji je organizovan u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, a ista kompozicija je izvedena u Sarajevu i na drugim mjestima.

NJegova sljedeća značajnija kompozicija je takođe posvećena Bogorodici, a zove se “Presvjataja Bogorodice spasi nas”. Ona je kao dio programa po prvi put javnosti Republike Srpske predstavljena na Svetosavskoj akademiji 2022. godine, u organizaciji Srpske Pravoslavne Crvke i Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“.

U toku 2022 godine na dva odvojena konkursa dobio je nagradu laureat prvog stepena od Fonda za podršku talentovanoj djeci i mladima iz Ruske Federacije u okviru dva Međunarodna konkursa mladih kompozitora za kompoziciju “Presvjataja Bogorodice spasi nas” i „Gudački kvartet“ (dvije violine, viola i violončelo). Nagradu je uručena učesnicima u Novosibirsku u Rusiji. Predsjednik žirija bila je Anisimova Ekatarina Valerjevna (Anisimova Ekaterina Valerьevna), kompozitor i član Saveza kompozitora Ruske Federacije od 2000. godine.

Kao kruna njegovog dosadašnjeg rada je kompozicija „Iz života u Život“, koja je izvedena 22. maja 2023. godine u Banskom Dvoru, pod njegovom dirigentskom palicom.

Izvor: Saopštenje