Vijesti

MALA ŠKOLA GITARE “ZDRAVO DA STE”: Od banjalučkog parka do velikih svjetskih pozornica

Kada je tog ljetnog dana s mamom Almom krenuo u šetnju parkom, 11-godišnji Tarik iz Banja Luke nije ni slutio da će njegov sljedeći hobi biti sviranje gitare. Već godinu dana pohađa Školu gitare koju organizira Udruženje “Zdravo da ste”.

“Prošle godine kad je bio “Kreativni avgust”, slučajno smo ovdje šetali, bio je u toku demo čas gitare, i htio je da pokuša. Sjeo je sa tom ekipicom, sve je bilo vrlo zabavno i interaktivno, i Tariku se to svidjelo. Istrajao je u svemu tome, imao je dobre nastavnike, nedavno su dobili novog nastavnika i s njim se odlično uklopio”, kaže Alma Pilav.

“Ovdje provede sat vremena vrlo korisno, nauči nešto lijepo pa nam to poslije kod kuće demonstrira. Na početku sam i ja išla s njim na nekoliko časova, pa kada smo vidjeli da njemu ide puno bolje ja sam odustala. Sad me kad dođe s časova nauči poneku notu. Ovakve aktivnosti zaista treba podržati”, priča nam Alma, dok je u toku jedan od časova koji se održavaju subotom u Omladinskom centru “Zdravo da ste” smještenom u prostorijama u ugodnom okruženju Parka “Mladen Stojanović” u Banja Luci. Tu je i Maja Grujić, čije kćerke blizanke Natalija i Katarina također već godinu dana redovno dolaze na časove gitare:

“Vrlo smo zadovoljni. Sve skupa na njih pozitivno djeluje, i nama je najvažnije da su one vidno zadovoljne, vole da dolaze na časove, vole ovu ekipu i učitelja. Prisustvovala sam na nekoliko časova, svi djeluju kao tim, dopunjuju se međusobno, nisu uštogljeni i prirodna je atmosfera. Učitelj je dobar, lako se dogovorimo oko svega, ako propuste neki čas sve se nadoknadi, i vidi se da je svima stalo.” Na času je živo i djeca s velikom pažnjom prate instrukcije koje im daje učitelj Petar Šućur. Zadaje im note koje oni ponavljaju na gitarama, uče dijelove pjesmice koju pripremaju, ponavljaju molske ljestvice, a “padne” i poneka šala:

– Koji je prvi ton A-mol ljestvice?, postavlja pitanje učitelj Petar, i dočekuje ga tišina.
– Koja rijeka teče ispod Savskog mosta?, pita ih potom.
– Sava!, odgovaraju djeca uglas.
– Koji je prvi ton A-mol ljestvice?
– Sava!, odgovara u šali dječak Marko, i svi se počinju smijati pa zajedno zaključuju da je prvi ton A-mol ljestvice – A.

Djeca kažu da im je u školi gitare zabavno i da rado dolaze, a nadaju se i snivaju o tome da će naučeno nekada imati priliku pokazati na nekoj od velikih domaćih i svjetskih pozornica. Slušaju sve, od dječijih pjesama, preko narodne muzike, pa do Metallice:

“Volim slušati Metallicu i kod kuće učim svirati neke njihove pjesme, naučio sam svirati neke uvode, na primjer ‘Nothing else matters’. Ovdje dolazim možda već godinu dana i zadovoljan sam”, kaže Marko koji je tokom časa, kao i ostali, pokazao da se ne šali kad je gitara u pitanju. Na času srećemo i Tarika s početka naše priče:

“Rado dolazim u školu gitare. Odlično mi je ovdje. Nekada je i moja mama dolazila na časove, ali više ne dolazi pa je ja pomalo učim. Najviše volim svirati ‘Na kraj sela žuta kuća’ kao i ostale pjesme koje učimo”.

Leontina ima devet godina i u malu školu dolazi već dva mjeseca. Ranije nije imala priliku da svira, a sad ima gitaru i kod kuće :

“Lijepo mi je ovdje i već sam naučila mnogo toga. Najviše volim kad sviramo pjesmice”.

Učitelj Petar Šućur u školi gitare radi već godinu i pol i kaže da mu je rad s djecom veliko zadovoljstvo. Osim što pomaže djeci da steknu osnovna znanja, i sam stiče bitnu praksu za bavljenje muzičkom pedagogijom:

“Trudim se da ih svaki put naučim nešto novo, koristim razne metode. U suštini prema njima se odnosim kao prema odraslim ljudima, nastava je interaktivna. Cijeli život se bavim muzikom, završvam Akademiju umjetnosti, smjer teorija i pedagogija. Bavim se kompozicijom, audio produkcijom, postprodukcijom, imam hip-hop band Green Bulz. Kad sam ja bio mlađi, definitivno nisam imao ovakvu priliku za učenje kakvu oni danas imaju”, priča nam Petar.

Nakon što je mala grupa napustila učionicu, na individualni rad je došao Filip Čulić. Ima 18 godina, završava srednju školu, a u školi gitare je skoro dvije godine:

“Tu sam iz ljubavi prema gitari, prema samom instrumentu, i oduvijek sam imao želju da naučim svirati i da savladam sve što se tiče gitare. Na početku se nisam mogao odlučiti za konkretnu pjesmu koju bih volio naučiti da sviram, ili bih lako odustao ostavljajući sve za kasnije. Sam sam razvio ljubav prema gitari i na koncu naučio nekoliko pjesama, ali škola gitare mi puno pomaže da proširim svoje vidike i dođem na što je moguće bolji nivo”.

Izvršna direktorica Udruženja “Zdravo da ste” Tanja Boromisa kaže kako je Škola gitare jedna od glavnih aktivnosti ovog udruženja koje u Banja Luci djeluje već 27 godina i čiji je glavni cilj, dodaje, “da na što bolji način podrži djecu i mlade da mijenjaju naše društvo na bolje”.

Rečeno su djelima i pokazali proteklih godina kroz brojne aktivnosti Omladinskog centra, projekte, programe kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, volonterski program, program mobilnosti mladih i informisanja, kao i programe jačanja životnih vještina. Tu je i “Kreativni avgust” koji se održava od

2004. godine i tokom kojeg djeca i mladi mogu provesti kvalitetno vrijeme i dolaziti na različite radionice kao što su slikarstvo, moderni ples, lutkarstvo, fotografija, strip crtanje, škola gitare, brejk break dance, udaraljke, sport, teatar i mnoge druge. Organizuju se i radionice za roditelje na kojima mogu učiti o emocionalnoj inteligenciji kao i o raznim vještinama.

Izvor: Saopštenje