Vijesti

Gradski štab: Preporučena obustava svih javnih okupljanja

Gradski štab za vanredne situacije preporučio je juče da se obustave sva javna okupljanja, pošto je na području Banje Luke trenutno više od 1.000 zaraženih korona virusom, bez znakova stišavanja epidemilioške situacije.

Preporučujemo obustavu svih organizovanih javnih okupljanja. Nismo se odlučili za zabranu, iako je situacija zrela za to. Zbog zdravlja građana, smatramo da je neodgovorno održavanje većih organizovanih okupljanja. Nismo se odlučili za zabranu, jer bi ona bila politički tumačena, odnosno da pokušavamo uticati na izbornu kampanju koja je u toku. Politički subjekti bi trebalo da pokažu odgovornost, jer su ljudski životi i zdravlje su važniji od glasova u kampanji – rekao je Radojičić.

Nakon današnje sjednice Štaba, gradonačelnik Igor Radojičić upozorio je da je došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije, a što izaziva veliki pritisak na zdravstveni sistem.

Zbog pogoršnja epidemiološke situacije, preporučuje se obustava svih javnih okupljanja. Starijim licima, zbog zaštite njihovog zdravlja, preporučeno je manje kretanja na javnim mjestima, te obavljanje sam neophodnih poslova. Podsjećam, uz obavezno korištenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorijama, od danas je stupila na snagu i odluka Republičkog štaba o obaveznom nošenju maske na otvorenom prostoru – rekao je Radojičić, uz napomenu da je svaki službenik ili davalac usluge dužan odbiti da pruži uslugu licima koja ne nose zaštitne maske, a službe obezbjeđenja će upozoriti takvo lice, a u slučaju daljeg nepridržavanja mjera, kontrolni organi su dužni izreći kaznu.

Grad će organizovati masovnu dezinfekciju javnih prostora, gradskih ustanova i preduzeća, dječiih igrališta, uključujući i zajednice etažnih vlasnika, dok su vlasnici svih ostalih prostora u kojima se građani okupljaju, dužni da organizuju dezinfekciju tih prostora.

Grad će u narednih sedam dana organizovati dezinfekciju u objektu Gradske uprave, predškolskim ustranovama, na prorstorima dječijih igrališta i sportskih terena, u domovima za stare i djecu, dnevnim centrima, na javnim saobraćajnicama i u zajednicama etažnih vlasnika. Svi ostali, kada je riječ o privrednim subjektima u trgovini, ugostiteljstvu, zanatstvu i fitnes centrima nalaže se da u sopstvenoj organizaciji ili angažovanjem stručnih lica do ponedjeljka 26. oktobra izvrše opsežni dezinfekciju svojih prostora – naveo je Radojičić.

Sve javne ustanove, preduzeća i ostali subjekti dužni su da ograniče broj lica koja borave u prostorijama u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje RS i da unutar prostora omogući održavanje fizičke distance, a Gradski štab za vanredne sizuacije naložio je strožiju kontrola posjeta domovima za starije sugrađane, ali posjete nisu zabranjene zbog socijalnog momenta podrške ovim licima.

Štab je konstatovao da u školama i vrtićima nije ustanovljeno prenošenje virusa unutar objekata i ocijenjeno je važnim da se nastavni proces nastavi i da se u vrtićima održi postojeći sistem rada.

Govoreći o obilježavanju predstojećih slava, gradonačelnik Radojičić je pozvao sve građane da ih provedu u uskom porodičnom krugu bez većih okupljanja, jer ćemo na taj način najbolje zaštiti zdravlje dragih ljudi.

Radojičić je dodao da su osnovni ciljevi svih mjera koje propisuju republičke i gradske institucije zaštita života stanovništva, odnosno što manji broj smrtnih ishoda, a istovremeno i očuvanje privredne aktivnosti i radnih mjesta. Grad Banja Luka će obezbijediti dodatnih 150.000 KM za potrebe Doma zdravlja sa ciljem podrške ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kontrolnim organima se strikno nalaže kontrola poštovanja odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, a u objektu u kojem bude evidentiran prekršaj, biće pod svakodnevnom kontrolom. Kada je u pitanju javni prevoz, ostaje dosadašnji režim odvijanja gradskog prevoza.

Preporučuje se svim pravnim licima da organizuju rad za zasoslene u smjenama, da podstaknu rad od kuće, posebno za rizične grupe kao što su trudnice, lica sa hroničnim oboljenjima i lica sa narušenim imunitetom. Gradska uprava će već od danas organizovati rad sa manje lica u samom objektu te od kuće, sa rasporedom ljudstva u više manjih grupa. Procijenjeno je da nema potrebe za promjenom režima rada ustanova kulture i sporta, koji već rade po određenim preporukama.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović, kazala je da je situacija u gradu veoma ozbiljna, ilustrujući to podacima da trenutno imamo 1.001 zaraženo lice, a da se u izolaciji nalazi 1.619 osoba.

Ustanovili smo da oko 6,5 odsto pacijenata razvije tešku kliničku sliku i nalazi se na bolničkom liječenju. Ovi podaci su izuzetno zabrinjavajući i ovo što imamo danas su najveće brojke od početka epidemije. Zdravstveni radnici su veoma opterećeni, sve ljudske potencijale koje imamo smo stavili u službu zaštite zdravlja i molim građane da se pridržavaju mjera, kako ne bismo došli u još goru i težu situaciju. Najbolja potvrda težine situacije jeste da se, u zadnjih nekoliko dana, broj pozitivnih u gradu kreće oko 100 dnevno, što je ogroman broj – izjavila je Todorovićeva.

Kada su u pitanju godine zaraženih, statistika kaže da je najveći broj zaraženih iz radno sposobne populacije od 20 do 60 godina, a najmanje zaraženi su stariji i djeca do devet godina.

Od juče, svi pozitivni na korona virus će zdravstvenu uslugu dobiti u kovid ambulanti u Docu, a Grad Banja Luka će dodijeliti još jedan prostor za ambulantu koja bi bila namijenjena licima koja imaju akutne respiratorne infekcije i kod kojih se sumnja na zarazu korona virusom.

Od danas je Odjeljenje za isnpekcijske poslove zaduženo da svi inspektori imaju ovlaštenje za izdavanje rješenja svim osobama za koje im budu dostavljeni podaci iz Doma zdravlja.

U toku narednih dana biće obavljeni razgovori sa Gradskom izbornom komisijom, Dom zdravlja i Institutom za javno zdravstvo, kako bi se pokušali organizovati na koji način sprovesti izborni proces, jer je veliki broj ljudi obolio ili se nalazi u izolaciji. Civilna zaštita je obavezana da nabavi dodatnu zaštitnu opremu koja će biti potrebna za održavanje izbora.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka