Korisno

3 efikasna načina za prevazilaženje jesenje depresije i poboljšanje raspoloženja

Dolazak jeseni, hladnije vrijeme, kraći dani i manje sunčeve svjetlosti može izazvati jesenju depresiju. Ovaj sezonski afektivni poremećaj može rezultirati umorom, lošim raspoloženjem i smanjenom produktivnošću.

Međutim, postoje načini kako se nositi s ovim izazovom i ostati produktivan tokom jeseni. Donosimo tri ključna načina kako prevladati jesenju depresiju i povećati produktivnost.

depresija
@ashleebock

Meditacija, mindfulness, hobi i kreativnost

Meditacija i mindfulness su tehnike koje itekako pomažu u smanjenju napetosti i stresa. To je dokazana praksa koja pomaže da se fokusiramo na trenutak i smanjimo negativne misli i osjećaje. Takođe, uključivanje omiljenih hobija i kreativne aktivnosti može biti od pomoći da se usmjerimo na pozitivne stvari tokom jeseni i hladnijih dana. Kreativni izrazi koji nas ispunjavaju su odličan način da popravimo svoje raspoloženje.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost igra ključnu ulogu u borbi protiv jesenje depresije. Redovna vježba podstiče lučenje endorfina, prirodnih hormona sreće koji poboljšavaju emocionalno stanje i opšte blagostanje. Iako u toku hladnijih dana i nismo baš motivisani za vježbanje, postoji niz aktivnosti koje možemo praktikovati i unutar kuće.

Vježbe kao što su joga, pilates ili vježbe snage zahtijevaju minimalnu opremu i mogu se izvoditi u udobnosti doma. Osim toga, šetnje na svježem vazduhu, čak i ako su kraće, mogu nam pomoći da se osjećamo bolje i povećamo svoju produktivnost. Uz svakodnevnu fizičku aktivnost održaćemo svoje tijelo i duh zdravim.

depresija
Pexels

Planiranje i organizacija

Jesen može biti izazovna zbog promjene ritma života i rutina. Da bismo se suočili s ovim izazovima i ostali produktivni, važno je imati plan i organizaciju. Treba postaviti sebi ciljeve, kako lične tako i profesionalne i razraditi planove kako ih postići.

Korištenje planera ili digitalnih alata za praćenje ciljeva može biti od pomoći da ostanemo fokusirani i organizovani. Osim toga, stvaranje to-do liste svaki dan može nam pomoći da se osjećamo produktivnijim i usmjerimo svoju energiju na najvažnije zadatke.

Važno je takođe voditi računa o svojoj mentalnoj i emocionalnoj dobrobiti tokom jeseni. Razgovar s prijateljima ili stručnjacima ako osjećamo da jesenja depresija utiče na svakodnevnu funkcionalnost i emocionalno stanje je takođe jedno od rješnja.

Preuzeto sa: ultra.ba