Korisno

Kako se prisiliti obaviti onaj dio posla koji mrzite

Učinite najmanje što možete kako bi postigli minimalno prihvatljiv rezultat. Ne morate biti perfekcionist u perifernim stvarima.

Koliko bi put do uspjeha bio lakši kad ne bismo morali raditi sve one stvari koje nam nisu ugodne putem. Na žalost, jedno bez drugog ne ide. Na poslu se svatko susreo s problemom kada administrativne dužnosti uzimaju previše vremena od stvarnog kreativnog rada. To se doima kao gubitak vremena, ali je nužno kako bi se i dalje mogao raditi posao u kojemu se uživa. Kako to prebroditi?

  1. Pronađite veliki motiv

Ustajanje rano ujutro je najbolje što možete učiniti za svoju produktivnost, ali vi zaista mrzite ustajati rano ujutro. Motivirajte se vožnjom na biciklu. Ako znate kako ćete u 5:30 juriti niz usku šumsku stazu, nije problem iskočiti iz kreveta točno u 5.

  1. Idite linijom manjeg otpora

Učinite najmanje što možete da postignete minimalno prihvatljiv rezultat. Ne morate biti perfekcionist u perifernim stvarima. Reducirajte količinu vremena koju trošite na stvari koje mrzite i optimizirajte procese.

  1. Podijelite omražene zadatke u dijelove

Ako imate, primjerice tri sata posla kojeg prezirete, dogodit će vam se da krenete to riješiti, i pet sati kasnije još uvijek sjedite za radnim stolom i buljite u papire. Radije krenite na vrijeme i odredite kako ćete svaki dan odraditi po pola sata. Vežite to s nečim ugodnim kao pod 1, primjerice, radite na omraženim zadacima pola sata prije pauze. Tako znate kako je mukama kraj blizu.

  1. Pokušajte se zabaviti dok to radite

Obično su poslovi koje preziremo dosadni. To može biti unošenje podataka u tablice na poslu ili čišćenje kod kuće, primjerice. Zabavite se istodobno slušajući glazbu ili neki zanimljiv podcast.

  1. Ili se jako koncentrirajte

Katkad pomaže fokusiranje na zadatak koji mrzite. Poput laserske zrake. Vrijeme brže prolazi kad ste intenzivno koncentrirani na posao.

  1. Ispucajte frustracije

Zamislite kako je prljavština koju morate očistiti vanzemaljska zarazna spora koja pretvara ljude u zombije, ili gnječite antistres lopticu dok drugom rukom tipkate. Pomaže.

  1. Nagradite se

Kad obavite sve zadatke, primjerice očistite nagomilanu tjednu količinu administrativnog posla, zaslužujete nagradu. Za nekoga je to sladoled, za nekoga pivo na terasi u gradu, za nekog trećeg šetnja parkom…

  1. Pokušajte navući nekog drugog obaviti to umjesto vas

Ne morate čak ni biti posebno pokvareni. Netko bi možda rado zamijenio dužnosti. Ima ljudi kojima je onaj dio posla koji vi prezirete najdraži.

  1. Promijenite stav

Istražite u sebi, zašto ustvari mrzite tu vrstu zadatka? Jesu li vaše kompetencije slabe ili možda imate neki motiv iz prošlosti? Malo iskrenosti prema sebi može pomoći.

Izvor: Stratego, Marko Ćustić

Preuzeto sa: Manager.ba