Vijesti

Evo kako će se voziti budućim kružnim tokom na Bulevaru: Kako iz centra, od Gimnazije ili prema Docu

Umjesto kroz semafor na Bulevaru u centru Banjaluke, vozači će vrlo brzo moći da prolaze kroz kružnu, jednosmjernu raskrsnicu.

Od kada su radovi počeli, mnogi su se pitali kako će teći saobraćaj, gdje će se skretati, šta će biti sa semaforom… Sugrađani su u nedoumici šta će biti na mjestu postojeće raskrsnice sa semaforom i da li će novi kružni tok smanjiti gužve koje sada vladaju u ovom dijelu grada.

Postojeći semafor biće van funkcije, odnosno deinstaliran. Na mjestu postojeće raskrsnice biće formirno još jedno pomoćno ostrvo koje će, kako nam je rečeno iz Gradske uprave, estetski uljepšati prostor i čija će funkcija biti da razdvoji saobraćajne tokove. Ali, krenimo redom.

Park u centru kružnog toka

Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je rekao kako će to biti raskrsnica do sada najvećeg prečnika, u čijem epicentru će se nalaziti park sa fontanama, klupama, prostorom za rekreaciju i uživanje, kao i da će ovaj prostor svojim izgledom podsjećati na raskrsnice koje smo viđali u evropskim i svjetskim metropolama. Riječ je o projektu vrijednom oko 2,5 miliona maraka.

Već je poznato da će se kružni tok formirati kroz ulice Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Tržničke i dijelom kroz Kralja Petra I Karađorđevića. Preciznije, prolaziće ulicom kod džamije Ferhadije, dijelom ulice koja prolazi pored Kastela, te ulicom koja vodi prema Tržnici i Docu.

Vozila koja idu iz centra grada, prema Ferhadiji, moći će da nastave južno prema Kozarskoj ulici, a da bi skrenuli prema Tržnici, moraće neposredno prije džamije, kroz Ulici Zdravka Čelara da skrenu lijevo i onda ponovo lijevo u Ulici Teodora Kolokotronisa, a zatim desno prema Docu.

– Vozači koji dolaze iz pravca Doca i koji žele da skrenu prema Kozarskoj ulici ići će do postojeće raskrsnice, gdje su sada semafori, a onda skrenuti lijevo i nastaviti prema Kozarskoj. Oni koji dolaze iz pravca Gimnazije, a žele da idu prema Tržnici, imaće malu korekciju putanje. Naime, skrenuće desno, pa će prije Ferhadije kroz Ulicu Zdravka Čelara i onda da skrenu prema Docu – objašnjava za Srpskainfo Milenko Džever, ovlašteni potpisnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Grada Banjaluka.

Protok saobraćaja

Mada se na prvu čini da bi ovaj kružni tok, bar na početku, mogao da bude malo komplikovan za vožnju, iz Grada su uvjereni da neće biti tako.

Jedan od banjalučkih taksista kaže da ni oni ne znaju kako će izgledati putanja novog kružnog toka, ali saglasan je da sadašnje rješenje na Bulevaru nije najbolje. Prema njegovim riječima, poslijepodne i u dane vikenda, odnosno subotom, na toj raskrsnici se čeka veoma dugo.

– U gradu ima puno automobila, a raskrsnica na Bulevaru je jedan od “čepova”. Zna se čekati dugo da se prođe, posebno ona vozila koja idu iz pravca tranzita i dolje od Doca. Novi kružni tok trebalo bi bude dovoljno velik da kroz njega bez previše zaustavljanja prolazi veliki broj vozila – kaže on za Srpskainfo.

Biciklistička staza

Naš sagovornik iz Gradske uprave pojašnjava da će unutar kružnog toka biti dvije saobraćajne trake po četiri i po metra koje su dovoljne za odvijanje saobraćaja.

– Pored tih saobraćajnih traka biće napravljena biciklistička staza i komotne pješačke staze. U cilju zaštite pješaka biće formirana dva semafora za pješake kako bi oni bili sigurni i bezbjedni. Nekada će malo pričekati, ali imaćemo optimalnu kombinaciju da pješaci neće svaki trenutak prekidati saobraćajni tok već će biti kanalisani na jednom mjestu i tu prelaziti – ističe Džever i dodaje da će kružni tok biti završen za 15, 20 dana.

Takođe, biće postavljena sva neophodna saobraćajna signalizacija.

Stanivuković je nedavno rekao da se za izgradnju i modernizaciju raskrsnice izdvaja nešto više od 1,2 miliona KM, dok će za izgradnju parka biti izdvojeno više od milion maraka i on bi trebalo da bude završen naredne godine. On je najavio uvođenje jednosmernog saobraćaja u centru grada.

– Uvodimo jednosmjerni saobraćaj od zgrade Vlade Republike Srpske do ove raskrsnice, te od Kninske ulice do Bugarske škole. Ovim konceptom dobijamo moderne saobraćajnice, nekoliko kilometara novih biciklističkih staza, posebnu saobraćajnu traku za kretanje vozila javnog prevoza i taksija, što će u velikoj meri unaprijediti saobraćaj u Banjaluci – rekao je Stanivuković.

Preuzeto sa: srpskainfo.com