Ostalo

Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima

Humanity in Action Bosna i Hercegovina objavljuje poziv za dostavljanje prijava za učešće u projektu

Humanity in Action BiH dvanaestu godinu zaredom organizuje projekat “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima” , uz podršku National Endowment for Democracy (NED). Program je fokusiran na transfer znanja o demokratskim principima i ljudskim pravima, stimulisanje kritičkog razmišljanja o osjetljivim pitanjima u društvu, te poticanje razvoja komunikacijskih i istraživačkih vještina mladih učesnika_ca.

Poziv se primarno odnosi na studente_ice dodiplomskog studija na svim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, ali i prijave studenata_tica sa viših godina će se uzeti u razmatranje.

Program se sastoji iz sljedećih komponenti:

>> Devetodnevni edukacijski program u Sarajevu (09. – 17. decembar 2023. godine – TBC) prvenstveno ima za cilj prenošenje znanja o različitim modelima demokratije, demokratskim vrijednostima, osnovnim postulatima aktivnog građanstva i demokratske političke kulture, ljudskim pravima, nacionalizmu i identitetu, te omladinskom aktivizmu.

>> Individualno istraživanje (decembar 2023. – mart 2024. godine) će omogućiti učesnicima_ama da uz dodijeljenog mentora istražuju pitanje od njihovog interesa koje se u širem smislu odnosi na postojeće prepreke koje onemogućavaju efikasno učešće mladih u njihovim zajednicama, odnosno na primjenu diskriminacije ili kršenja ljudskih prava mladih.

>> Trodnevni trening u Neumu (april 2024. godine) predstavlja priliku za prezentaciju istraživanja i razvoj vještina iz oblasti projektnog i finansijskog menadžmenta.

>> Implementacija grupnih projekata (april – juni 2024. godine) uz primjenu znanja i vještina stečenih u prethodnim fazama programa.

>> Promocija rezultata grupnih projekata (juli – august 2024. godine) u medijima i lokalnim zajednicama u kojima su implementirani.

>> Završna ceremonija u Sarajevu (septembar 2024. godine) sa dodjelom certifikata i prezentacijom realizovanih projekata.

Sve troškove snosi organizator.

Prijavite se do 11. novembra 2023. godine do ponoći preko formulara koji se nalazi na linku: https://humanityinaction.wufoo.com/forms/obrazac-za-prijave-na-pdviagmm-202324

Izvor: Saopštenje