Region

Forum mladih Zapadnog Balkana 2023. u Tirani: Osnaživanje mladih da djeluju na Berlinsku deklaraciju

Tirana, Albanija – 36 mladih predstavnika iz regiona, koji su učestvovali na Omladinskom forumu Zapadnog Balkana 2023, pozvali su lokalne aktere i donosioce odluka da razmisle o formuliranim akcionim tačkama i sarađuju na različite načine. Oni su preuzeli centralnu ulogu u najiščekivanijem događaju za mlade, predstavljajući lokalnim akterima konkretne akcione planove koje su formulirali o tome kako adresirati 3 glavna stuba Berlinske deklaracije: otporne demokratije, inkluzivni mir i sigurnost i održivu budućnost i dosegnuti moguću saradnju. Događaj je koorganizovao RYCO treću godinu zaredom, uz neprocjenjivu podršku njemačke i albanske vlade, a održan je u vezi sa Berlinskim samitom 2023. od 6. do 7. oktobra.

Pod temom „Balkan Youth Express“, ovaj forum je okupio više od 90 učesnika uključujući 36 mladih učesnika iz regiona, ministre, različite lokalne i regionalne aktere, predstavnike institucija i još mnogo toga. Na kraju, stvoren je prostor i platforma za mlade da prate razvoj događaja koji proizilaze iz Berlinske deklaracije 2022. godine, postavljaju stubove Deklaracije za 2023. i uspostavljaju opipljive akcije i aktivnosti za prenošenje ovih težnji u stvarnost. Dodatno, stvorila se prilika da se o svemu ovome potakne za stolom za donošenje visokih odluka aktera Zapadnog Balkana i EU.

Događaj je počeo u Centru za otvorenost i dijalog u Tirani, a odatle su svi učesnici krenuli na putovanje vozom od Elbasana do Drača. Tokom vožnje, mladi su se uključili u produktivne diskusije fokusirajući se na 3 glavna stuba Berlinske deklaracije kako bi oblikovali akcione planove. Dan kasnije, mladi su i formalno predstavili akcione tačke lokalnim zainteresovanim stranama na završnom događaju u Piramida centru.

„Ovaj forum, koji organizuje RYCO, pruža nam fantastičnu priliku da razmenimo ideje i sarađujemo u pravcu svetlije budućnosti našeg regiona – istakao je Lazar Simić, mladi učesnik iz Srbije.

Ministrica Bora Muzhaqi je u svom uvodnom obraćanju na COD-u istakla značaj ovogodišnjih aktivnosti prije samita, uključujući Forum mladih Zapadnog Balkana, budući da je Albanija imala dvostruku ulogu, predsjedavajući RYCO i domaćin samita Berlinskog procesa.

„Kao predsjedavajuća Upravnog odbora RYCO-a i u svojstvu ministrice odgovorne za mlade u Vladi Albanije, željela bih da vam poželim dobrodošlicu u Tiranu i da doživite dva radosna i produktivna dana aktivnosti.” – izjavila je gospođa Muzhaqi.

Zamjenik generalnog sekretara RYCO-a, g. Denis Piplaš, nekoliko trenutaka prije polaska na vožnju vozomjoš jednom je naglasio ključnu ulogu mladih ljudi u poduzimanju akcija i učešću u procesima donošenja odluka:

„Danas, dok stojimo svi zajedno, naša svrha je jasna — da održimo obećanje o značajnom uključivanju mladih u procese donošenja odluka. Forum mladih predstavlja naš godišnji vodeći događaj, tradiciju koju održavamo od 2021. godine na marginama samita Berlinskog procesa. Kroz ovaj događaj stvaramo prostor i platformu za mlade naše regije za izradu akcionih tačaka koje proizilaze iz težnji Berlinske deklaracije mladih 2022. godine” – rekao je gospodin Piplaš.

Forum igra ključnu ulogu u širem okviru Berlinskog procesa započetog 2014. godine, čiji je cilj podsticanje regionalne integracije i jačanje veza sa EU. U okviru ove inicijative, Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) se pojavila kao vitalni institucionalni mehanizam, koji povezuje i osnažuje mlade Zapadnog Balkana. Predstojeći Samit Berlinskog procesa 2023. u Tirani 16. oktobra obećava ne samo da će pokazati posvećenost regiona integraciji, već i da će osnažiti njegovu omladinu i učvrstiti saradnju među donosiocima odluka.

Izvor: Saopštenje