Vijesti

Srijeda u Banskom dvoru: Izložba „Tragom sunca i kamena“ akademskog slikara Save Rupića

Izložba „Tragom sunca i kamena“ akademskog slikara Save Rupića iz Trebinja biće otvorena u srijedu, 11. oktobra u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Otvaranje izložbe predviđeno je u 19.00 časova, a izložbu obuhvataju slike srednjeg i malog galerijskog formata i biće izloženo između 50 i 70 radova i 12 radova u mozaiku.

Kako su naveli iz Banskog dvora, većina slika rađena je u posljednje dvije godine, tehnikama ulje na platnu i akril na platnu. Mnogo slika i mozaika su inspirisane divljim narom hercegovačkim.

Dodaju kako je bitna osobina modernog slikarstva, od njegovog početka pa gotovo do kraja, između ostalog dilema slikara između dve kardinalne pozicije: figuralnost i (ili) apstrakcija.

-Gotovo da nema slikara iz vremena predominacije moderne umjetnosti u kojoj se neće primijetiti izvijesna kolebljivost, ma koliko bila diskretna, pobuđena dilemom opredjeljenja za ili protiv figuracije odnosno apstrakcije. Ova vrsta napetosti koja je zaokupljala slikare iz perioda moderne, danas, u tzv. postmoderno vreme izgubila je na značaju, do te mjere da bi se moglo reći da objektivno više i ne postoji, osim u anahroničnim asocijacijama – navodi se u saopštenju.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka