Takmičenja

Prijavite se na Good Hackathon: Telemach i ETF nagrađuju inovativna tehnološka rješenja

Otvorene su prijave za GOOD HACKathon, takmičenje za studentice i studente elektrotehničkih i srodnih fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine koje od 19. do 21. oktobra 2023. godine u Sarajevu organiziraju Telemach fondacija i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Projekat će se održati u saradnji s Europe House, dugoročnim komunikacijskim projektom Evropske unije u BiH.

U fokusu GOOD HACKathona jeste podrška mladim ljudima u razvoju inovativnih rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na društvo te poboljšati svakodnevni život bh. građana. Rok za prijave je 15. oktobar.

“Dok kompanija Telemach BH kroz digitalizaciju olakšava pristup tehnologiji i potiče integraciju digitalnih alata u različite sfere života čineći ga kvalitetnijim i jednostavnijim, u Telemach fondaciji nastojimo osnažiti i podstaći mlade ljude da iskoriste sve ove mogućnosti kako bi postali nosioci promjena u našem društvu. Stoga ih pozivamo da se prijave na GOOD HACKathon i budu dio ove uzbudljive avanture u tehnologiji i inovacijama”, poručila je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije i CCO Telemach BH.

GOOD HACKathon se održava u vrijeme Evropske sedmice kodiranja, inicijative koja nastoji predstaviti i promovisati kodiranje i digitalnu pismenost na zabavan i edukativan način, što je također jedan od glavnih ciljeva ovog takmičenja.

“GOOD HACKathon je sjajna prilika za pokazivanje studentskog znanja, kreativnosti i vještina u kodiranju i razvoju web/mobilnih aplikacija kroz rad na projektima koji mogu napraviti pozitivnu promjenu u svijetu oko nas. Studentski timovi će imati 24 sata da riješe određeni izazov i kraći vremenski rok da svoje rješenje prezentiraju pred stručnom ocjenjivačkom komisijom. Sigurni smo da će ovo biti zanimljivo i višestruko korisno iskustvo za sve”, istakao je prof. dr. Jasmin Velagić, dekan Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo.

Najbolje ekipe očekuju vrijedne novčane nagrade te posjeta inovativnom razvojnom centru United Grupe, kompaniji United Cloud. Učešće u GOOD HACKathonu je besplatno, a timovima koji dolaze van Sarajeva bit će pokriveni troškovi prevoza i smještaja.

Svim takmičarima će biti osigurani uslovi za rad i relaksaciju, kako bi doživjeli najbolje iskustvo i inspiraciju za neke buduće projekte i karijerni razvoj. Kako to izgleda iz perspektive učesnika, opisao je Nihad Jusović, vođa prošlogodišnjeg pobjedničkog tima GOOD HACKathona, Frontend Engineer i student četvrte godine na IUS-u.

“Ovo sjajno iskustvo mi je pokazalo da su trud i inovacije ključ uspjeha. Odlaskom u United Cloud razvojni centar dobili smo priliku da proširimo mrežu kontakata i upoznamo ljude iz industrije koji dijele našu strast prema tehnologiji. Testirali smo svoje vještine u realnom okruženju i pokazali svoj kreativni potencijal potencijalnim budućim poslodavcima ili partnerima. Osim toga, hackathoni često nude nagrade i prilike za dalje razvijanje vaših projekata, što ih čini izvanrednim iskustvom koje pruža mnogo koristi za karijeru i lični razvoj. Preporučio bih svima da se prijave”, rekao je Jusović.

Više informacija o ovom događaju potražite na web stranici Telemach.ba.

Preuzeto sa: hocu.ba