Događaji

Prvi međunarodni Forum o pametnim selima u Banjoj Luci

Prvi Forum i Festival “Pametna sela Evrope” održaće se 13. i 14. oktobra 2023. godine u Banjoj Luci, uz prisustvo značajnih predstavnika modernog evropskog agrara i kompanija regiona, stručnjaka u oblasti agrarne ekonomije i turizma, institucija i univerziteta, kao i gradova i destinacija sa najvećim potencijalom za sprovođenje evropskog koncepta “Pametnih sela”, za koji je okviru Evropskog parlamenta formirana posebna Intergrupa na čelu sa gospodinom Francom Bogovičem, učesnikom ovogodišnjeg Foruma.

U nesvakidašnjoj formi kombinacije biznis panela, kreativnih industrija, umjetničkog performansa, visokih tehnologija i gastroenološkog doživljaja, učesnici će u 2 dana i na 4 lokacije, kroz Forum i Festival, imati priliku da se upoznaju sa konceptom “Pametnih sela”. Da čuju i dožive primjere dobre prakse iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane, turizma, finansija, zelene energije, brendiranja proizvoda i destinacija po kojima su zemlje regiona i Evrope konkurentne i jedinstvene.

“Željeli smo da i slikovito pokažemo da se u modernoj ekonomiji brišu granice između gradova i sela. Novi, moderni biznisi i mladi ljudi sve više gravitiraju prirodi i ruralnim područjima a mnogi uspešni pojedinci sve češće se odlučuju i za ulaganja u oblast proizvodnje, održivosti i digitalizacije u agraru, što značajno doprinosi atraktivnosti sela. 

Ove primjere želimo da učinimo vidljivijim, donosioce odluka da podstaknemo na veću proaktivnost, kao i da pokažemo profitabilnost i atraktivnost ovih industrija”, izjavila je Darija Tankosić, osnivač koncepta Foruma “Pametna sela Evrope” iz Beograda.

U okviru Foruma u parku “Petar Kočić” biće predstavljeno i prvo improvizovano Pametno selo u formi kulisa, djelo regionalnih kreativaca, a drugog dana Festivala, organizacijom međunarodnog Okruglog stola pod nazivom “Podržana”, obilježiće se i 15. oktobar, Međunarodni dan žena na selu.

U Muzeju Republike Srpske tim povodom svečano će biti otvorena i izložba čuvenog umetnika Pavela Surovog. U jedinstvenom spoju umetnosti i etnologije kroz modnu fotografiju Surovy kroz impresivne velike formate fotografija dočarava susret tradicije i modernog doba, kao i istorijsko – nacionalno obilježje u domenu modnog dizajna narodne nošnje. 

Nakon foruma u Banjoj Luci, koncept “Pametna sela Evrope” obići će region, a po riječima organizatora, ambicija je da postanu aktivan učesnik u kreiranju nove ruralne ekonomije i prepoznatljiv brend promocije regiona i u evropskim razmjerama.

Organizatori Foruma su udruženja “Moja inovacija” iz Beograda i “Ekonomski forum” iz Banje Luke, koji je prepoznatljiv po jednom od najuspešnijih regionalnih biznis foruma “Jahorina ekonomski forum”.

Preuzeto sa: smartvill.org