Edukacija

Trening za novinare/ke: Izvještavanje o klimatskim promjenama

Trening

Banja Luka, Sarajevo

Bosnia and Herzegovina

Mediacentar Sarajevo u okviru projekta “Jačanje uloge medija u odgovoru na klimatsku krizu” organizuje dva dvodnevna treninga u Banjaluci i Sarajevu za novinare/ke i urednike/ce na temu izvještavanja o klimatskim promjenama. 

Novinari/ke i urednici/e će imati priliku upoznati se sa osnovnim pojmovima o klimatskim promjenama, naučnim činjenicama o trenutnom stanju klimatske krize, politikama odgovora na klimatsku krizu na globalnom i na nivou Bosne i Hercegovine, komunikacijskim strategijama te borbi protiv dezinformacija koje se vežu za klimatske promjene – sve što je neophodno za kvalitetnije izvještavanje o ovoj temi. Nacrt agende možete pronaći ovdje.

Treninzi su otvoreni za sve novinare i novinarke, bilo da su zaposleni u redakcijama ili da se radi o slobodnim novinarima/kama. Radi se o dva identična treninga od kojih će prvi biti održan u Banjaluci 11. i 12.10.2023, a drugi u Sarajevu 19. i 20.10.2023. godine. O tačnoj lokaciji učesnici će biti obaviješteni naknadno. Molimo zainteresovane da se prijave na jedan od dva treninga, u odnosu na lokaciju koja im više odgovara. Za one kojima je potrebno, organizator će snositi troškove puta i smještaja. Broj mjesta je ograničen.

Prijavu za jedan od treninga možete izvršiti popunjavanjem formulara do 6.10. za Banjaluku, odnosno do 13.10.2023. za Sarajevo. 

Novinari i novinarke koji budu učestvovali u jednom od treninga, imat će priliku aplicirati za dodjelu sredstava za produkciju priča na temu klimatske krize, uz mentorsku pomoć organizatora, koja će biti raspisana u narednim mjesecima. 

Projekat “Jačanje uloge medija u odgovoru na klimatsku krizu” podržan je od Regionalnog granta “SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan”, regionalnog projekta koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), te finansijski podržan od Ministarstva vanjskih poslova Norveške. 

Preuzeto sa: media.ba