Vijesti

Svjetski dan turizma: Banjaluka bilježi rekordnu posjetu turista

Mnogobrojni festivali i manifestacije koje je Gradska uprava Banjaluka organizovala ove godine doprinijeli su da grad bilježi rekordnu posjetu turista, rekla je Milada Šukalo šef Odsjeka za regionalnu i međunarodnu saradnju upravljanje projektima i strateško planiranje.

Šukalo je, povodom Svjetskog dana turizma koji se obilježava danas, istakla da je brojnim turistima iz regiona, Evrope i cijelog svijeta ponuđen izuzetno bogat i raznovrstan sadržaj tokom svih godišnjih doba.

“Prepoznajemo turizam kao jednu od privrednih grana, koja u Banjaluci može da se razvija i ide uzlaznom putanjom. Zato nastavljamo unapređenje potencijala za razvoj turizma u narednom periodu”, istakla je Šukalo.

Ona je podsjetila da su turisti već s proljeća mogli da uživaju u festivalu uličnih zabavljača “Trotoart”, Banjalučkom karnevalu, Festivalu cvijeća, potom “Banjalučkom ljetu”, “Kočićevom zboru”, “Velikom početku”, žurkama na novim gradskim plažama, te brojnim duhovnim manifestacijama.

Šukalo je najavila bogat program manifestacije “Banjalučka zima”.

U Banjaluci je za sedam mjeseci ove godine evidentirano 64.178 turista ili 33 odsto više nego u istom periodu lani, rečeno je Srni u gradskoj Turističkoj organizaciji.

Savjetnik za odnose sa javnošću u Turističkoj organizaciji Branka Branković navela je da su turisti ostvarili 97.404 noćenja ili 30 odsto više u odnosu na rekordnu 2022. godinu kada je u istom periodu evidentirano 74.957 noćenja.

Ona je rekla da je u Banjaluci u julu evidentirano 9.332 turista, što je za 1.566 više nego u istom mjesecu prošle godine.

Brankovićeva je istakla da Banjaluka poseban akcenat stavlja na manifestacioni turizam.

(Srna/MONDO)

Preuzeto sa: mondo.ba