Vijesti

Od iduće sedmice poskupljuje parking u Banjaluci, poznate i nove cijene

Vozači u Banjaluci definitivno će od iduće sedmice parkiranje plaćati duplo skuplje nego sada.

To potvrđuje Pravilnik o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području grada Banjaluke koji je objavljen krajem prošle sedmice u Službenom glasniku RS.

Ovo je drugi akt koji gradska vlast, zbog blokade Službenog glasnika Banjaluka, objavljuje u Službenom glasniku RS i plaća za to.

Novi pravilnik se u određenoj mjeri razlikuje od prvobitnog koji je najavila Gradska uprava početkom avgusta, ali je, ipak, na većini stavki došlo do korekcija cijena na više.

Iz dokumenta je vidljivo da je poslat na objavu 8. septembra, nekoliko dana nakon što je iz Gradske uprave objavljeno da će u Banjaluci početi naplata parkiranja i to po starom cjenovniku.

Objava u Službenom glasniku RS pokazuje da je vraćanje starog cjenovnika bilo samo privremeno dok novi Pravilnik ne prođe proceduru objave u Službenom glasniku RS, čime novi cjenovnik može da stupi na snagu.

U pravilniku je navedeno da će cijena parkiranja na parkiralištima u nultoj i prvoj tarifnoj zoni iznositi dvije marke za sat parkiranja. Trenutno sat parkiranja u ovim zonama košta jednu KM. Cjelodnevna karta za parkiranje iznosiće sedam KM umjesto dosadašnjih pet KM. Prema prvobitnim planovima sat parkiranja u nultoj zoni je treabao iznositi te tri KM, ali izgleda da se od te namjere odustalo.

Cijena parkiranja u drugoj tarifnoj zoni iznosiće jednu KM za svaki započeti čas parkiranja, umjesto dosadašnjih 0,50 KM, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosiće pet KM, umjesto dosadašnje tri KM.

Cijena mjesečne parking karte, koja se može koristiti na svim parkiralištima, osim u nultoj tarifnoj zoni i javnoj garaži u ulici Aleja Svetog Save blok „D“, iznosiće 100 KM, a godišnje 1.000 KM. Taj iznos se neće mijenjati u odnosu na trenutnu situaciju, ali ima korekcija u drugoj zoni.

Cijena mjesečne parking karte koja se može koristiti samo na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni iznosiće 60 KM, u odnosu na sadašnjih 40 KM, a godišnja će iznositi 600 KM, što je za 200 KM u odnosu na sadašnjih 400 KM.

Stanari zgrada trenutno plaćaju povlaštene karte u jedinstvenom iznosu, 10 KM mjesečno ili 50 KM godišnje i taj iznos se neće u budućnosti mijenjati. I tu je vidljivo da je došlo do promnjene u odnosu na prvobitni plan Gradske uprave, koji je predviđao da stanari plaćaju različite iznose u odnosu na zonu u kojoj se nalazi parking ispred njihovih zgrada.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja. S obzirom na to da je objavljen u Službenom glasniku RS 22. septembra i pošto taj rok “pada” predstojećeg vikenda novi cjenovnik će vjerovatno početi sa primjenom početkom iduće sedmice.

Planovi gradske administracije da korgiju cijene parkiranja su napravili haos u Banjaluci o čemu je CAPITAL u brojnim tekstovima.

Naime, plan gradonačelnika Draška Stanivukovića je prvobitno predviđao da se podignu cijene parkiranja do 200 odsto, ali je usljed velikog negodovanja javnosti od toga odustao. Na parkiralištima su vraćene table sa starim cijenama stvarajući svojevrsnu zbrku i zabunu kod vozača.

Uz sve to su došle i političke prozivke iz skupštinske većine u kojoj su tvrdili da je „gradonačelnik nezakonito promijenio cijene parkiranja u Banjaluci“, nakon čega je Stanivuković odlučio da se potpuno ukine naplata parkiranja u Banjaluci određeno vrijeme uz poruke da „gradu nije potreban prihod od parkiranja“.

Ta situacija u kojoj su se vozači svakodnevno pitali da li se naplaćuje parking i po kojoj cijeni je trajala nekoliko sedmica i okončana je 5. septembra.

Preuzeto sa: mondo.ba