Organizacije

Kampanjom “Jesi ok?” obilježen Međunarodni dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja širom svijeta kao i podsticanje na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju.

Upravo 10. oktobar ove godine bio je povod za organizovanje radionica i diksusija na teme koje se tiču mentalnog zdravlja mladih. Članovi našeg Budi Muško Kluba Banja Luka bili su domaćini svim mladim ljudima iz Banje Luke koji su poželjeli nešto više naučiti o ovoj temi, ali i podijeliti sa drugima svoja iskustva.

Kampanja “Jesi ok?” nastala je kao odgovor na potrebu mladih na internalizirane (poremećaji pretjerano kontrolisanog ponašanja) i eksternalizirane probleme (poremećaji nedovoljno kontroliranog ponašanja) kod mladih.

Svakodnevno svjedočimo porastu problema mentalnog zdravlja, posebno među mladima, te poteškoćama sa kojima se svakodnevno susreću na putu njihovog odrastanja. Poteškoće s mentalnim zdravljem koje se javljaju u ranijoj dobi mogu uticatii na kvalitet života i u mlađoj, te odrasloj dobi, ako se problemi mentalnog zdravlja ne prepoznaju na vrijeme i ne pruži potrebna stručna pomoć. Saradnja i podrška nužna je na nivou cijele zajednice, porodice i vršnjaka, kao i pozitivnog školskog okruženja.

Nakon radionice “Agresivni, pasivni ili asertivni” koju su održali naši vršnjački edukatori, uslijedila je diskusija i okrugli sto na temu: “Šta to mlade tačno muči?”

Programi “Perpetuum mobile – Instituta za razvoj mladih i zajednice” fokusirani su na mlade i na programe podrške u različitim oblastima.

Aktivnosti su realizovane u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, Oak Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans.

Preuzeto sa: Perpetuum mobile