Region

Proglašeni pobjednici: 3 najbolja rada na Berlinskom takmičenju za logotip 2023.

Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO), u partnerstvu saalbanskom vladom i njemačkom saveznom vladom, s ponosom objavljuje tri najboljapobjednika dugo očekivanog „Otvorenog poziva za mlade dizajnere: 2023 WesternBalkans Berlin Summit Logo Competition“.

Izvanredni pobjednici su:
· Prva nagrada: Marvi Hoxha (Albanija)
· Druga nagrada: Enida Mulamujić (Bosna i Hercegovina)
· Treća nagrada: Nikola Stojanović (Srbija)

Svečanu dodjelu priznanja organizovala je Lokalna kancelarija u Bosni i Hercegovini za drugoplasiranu Enidu Mulamujić 08. septembra zajedno sa predstavnicom Njemačke ambasade.

Takmičenje, održano od 2. do 18. juna, privuklo je oko 150 ambicioznih mladih dizajnera između 18 i 30 godina iz cijelog Zapadnog Balkana. Njihov zadatak je bio da kreiraju upečatljiv logo za ovogodišnji samit Berlinskog procesa Zapadnog Balkana, koji bi trebalo da se održi u Tirani ovog oktobra.

Nakon proširenog procesa evaluacije, komisija za selekciju, koju su činili prošlogodišnji prvoplasirani na takmičenju za logotip, generalni sekretar RYCO-a, predstavnik Ministarstva omladine i djece u Albaniji, predstavnik njemačke ambasade u Tirani i šef programa RYCO-a, ocjenili su sve prihvatljive prijave prema dobro definiranoj metodologiji.

Predstavljeni logotipi odražavaju raznolike i dinamične perspektive mladih i rezoniraju s duhom Berlinskog procesa. Generalni sekretar RYCO-a Albert Hani istakao je tokom procesa da prijave logotipa služe kao svjedočanstvo o vizionarskim težnjama mladih u regionu. Predstojeći samit zapadnobalkanskog Berlinskog procesa u Tirani obećava da će biti izuzetna platforma za regionalnu saradnju i rast, podržan zajedničkim vizijama mladih

Izvor: Saopštenje