Vijesti

Srijeda u Banskom dvoru: Izložba ikona „Agios“ autora Petre Kosnić

U Malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, u srijedu 6. septembra u 19.00 časova biće otvorena izložba ikona „Agios“ autora Petre Kosnić.

-Petra Kosnić svojim ikonama udahnjuje novu sveprožimajuću energetsku dimenziju, ispunjenu živim ozarujućim saglasjem estetsko – etičkih kategorija, koje snagom duhovnog izraza, dodiruju dušu, uznoseći je u neke sasvim druge, nepoznate, mistično – blažene sfere – naveeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako je Petra Kosnić završila Accademia del Lusso Milano, a nakon toga Akademiju SPC za umjetnost i konservaciju. Paralelno je studirala Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu gdje je završila osnovne i master studije.

-Trenutno je na doktorskim studijama Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na katedri za liturgiku. Do sada je naslikala preko šezdeset radova koji se nalaze u crkvama i manastirima SPC kao i u domovima vjernog naroda – dodaju u saopštenju.

Pored trajno izloženih ikonau mnogim Hramovima, imala je osam samostalnih izložbe, a učestvovala je na preko dvadeset grupnih izložbi ikona.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka