Ostalo

Javni poziv za prijave omladinskim mirovnim aktivistima za pisanje medijskog članka i prezentaciju

Udruženje Mreža za izgradnju mira poziva zainteresirane omladinske mirovne aktiviste_kinje da prijave svoj tekst za medijski članak koji će se objaviti na web stranici Mreže za izgradnju mira i prezentirati na Konferenciji „Omladinski aktivizam za mir“ koja se održava u septembru/rujnu ove godine.

Okvirna tema medijskog članka je „Ka pozitivnom miru u mojoj zajednici“. Na dnu poziva nalaze se opisani faktori pozitivnog mira.

Uslovi za prijave:

Dob od 18 do 30 godina;
Angažman i iskustvo u lokalnoj zajednici kao omladinski_a mirovni_a aktivista_kinja u okviru udruženja, fondacije ili u okviru neformalne inicijative;
Omladinski_a mirovni_a aktivista_kinja dolazi iz jednog od sljedećih mjesta: Istočno Sarajevo, Gornji Vakuf – Uskoplje, Kotor Varoš, Drvar, Pale, Prijedor, Stolac, Srebrenica i Velika Kladuša.
Obaveze angažiranih omladinskih mirovnih aktivista_kinja:
Prijedlog specifične teme na koju će autor_ica napisati svoj tekst;
Priprema medijskog članka na pozitivnog mira u zajednici autor_ice iz perspektive mladih;
Priprema jedne fotografije koja ilustrira lokalnu zajednicu iz koje autor_ica dolazi ili neki događaj lokalne zajednice;

Prezentacija teksta u 5 minuta na konferenciji Konferenciji „Omladinski aktivizam za mir“.
Udruženje Mreža za izgradnju mira će odabranim autorima_cama dodjeliti honorar u iznosu od 355 BAM bruto[i]. Period angažmana: 20.08 – 22.09.2023.

Pored objave medijskog članka na web stranici Mreže za izgradnju mira, koji će biti promoviran i kroz društvene medije Mreže, autori_ce su pozvani i obavezni da učestvuju na događajima u okviru „Dani mira 2023 – Budućnost = Pozitivni mir“ koji će se održati u Sarajevo od 20 – 22.09.2023 godine, te da prezentiraju svoj tekst na Konferenciji „Omladinski aktivizam za mir“ koja će se održati 21.09. u svrhu dodjele Mirovne nagrade „Goran Bubalo“ i obilježavanja Međunarodnog dana mira. Organizator će snositi troškove puta i noćenja za autore_ice na ovim događajima.

Rok za prijave je 30.8.2023. putem online formulara.

Preuzeto sa: Instagram @shl.sarajevo