Vijesti

Bolje bezbjednjak, nego inženjer: Šta je prvi izbor na Univerzitetu u Banjaluci, a od čega budući studenti bježe kao Đavo od krsta

Uskoro počinje drugi rok za upis brucoša na Univerzitetu u Banjaluci, a budućim studentima na raspolaganju je čak 1.089 slobodnih mjesta, na skoro svim fakultetima, pa i na onim najatraktivnijim.

Izuzetak je samo jedna javna visokoškolska ustanova.

Mjesta ima na Medicinskom, Pravnom, Ekonomskom, Arhitektonsko -građevinskom, Elektrotehničkom i brojnim drugim fakultetima, pa čak i na Akademiji umjetnosti.

Godinama najpopularniji

Jedina članica Univerziteta, na kojoj su u prvom upisnom roku popunjena sva mjesta, jeste Fakultet bezbjednosnih nauka. Ovaj fakultet, na kojem studenti stiču zvanje diplomiranog pravnika bezbjednosti i kriminalistike, već je godinama najpopularniji među mladima.

Među traženim studijskim programima su i psihologija na Filozofskom, računarstvo na ETF, kao i većina smjerova na Medicini.

S druge strane, neslavni rekord drže Rudarski fakultet, na kojem su u prvom roku upisana samo dva studenta, Poljoprivredni fakultet sa šest upisanih brucoša i 52 slobodna mjesta, te Šumarski, na kojem je upisano 18 brucoša.

Nisu na cijeni ni studijski programi, na kojima se obrazuju nastavnici, pa je tako, na primjer, na smjer za geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u prvom roku upisano samo šest studenata.

Kako pojašnjava Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci, ovaj studijski program će vjerovatno biti popunjen u drugom roku, jer pored zanimanja “profesor geografije” nudi i smjerove za geografske informacione sisteme i za turizmologiju.

– Što se tiče nastavničkih zanimanja na PMF, ali i na drugim fakultetima, oni zaista nisu na vrhu liste interesovanja, ali to je tako već odavno, ne samo kod nas nego i u regionu – kaže Stanković.

Plata utiče na izbor

Mladi biraju fakultete po atraktivnosti, težini studija, ali i po tome koliko je zanimanje traženo na tržištu rada i koliku platu mogu očekivati kad se zaposle.

U prosvjeti posao je teško dobiti, osim preko veze, a ni plate nisu bog zna šta.

Stanković očekuje da će preostala slobodna mjesta na svim fakultetima biti popunjena u drugom ili trećem ispitnom roku i da će na Univerzitet biti upisano 2.770 brucoša, kako je i planirano.

Ističe da je većina slobodnih mjesta namijenjena studentima čije se školovanje finansira iz budžeta RS, te da će, nakon prvog upisnog roka, oni koji nisu “prošli”, na primjer na smjeru za računarstvo Elektrotehničkog fakulteta, pokušati da upišu matematiku i informatiku na PMF.

– Gledajući broj maturanata i demografska kretanja, bićemo zadovoljni ako ispunimo ovaj plan – kaže Stanković.

NULA KANDIDATA NA SMJERU ZA RURALNI RAZVOJ

Iako se svi u Republici Srpskoj, bar deklarativno, zalažu za razvoj poljoprivrede i sela, zanimanja iz ove oblasti nisu baš privlačna mladima.

U prvom upisnom roku na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, na studijski program “agrarna ekonomija i ruralni razvoj” nije se prijavio nijedan kandidat! Nije se proslavio ni studijski program “animalna proizvodnja”, ili narodski rečeno, smjer za stočarstvo, na ovom fakultetu. Taj smer je upisao samo jedan student, a ostalo je slobodno 14 mjesta. Maturante nije privuklo ni to što su sva mjesta na ovim smjerovima “na budžetu”, što znači da mogu postati diplomirani inženjeri o trošku RS.

Ukoliko situacija ostane takva i nakon drugog i trećeg upisnog roka, neće biti nastave na pomenutim studijskim programima. Prema normativima, potrebno je da program upiše najmanje 10 studenata kako bi započela nastava na prvoj godini.

Preuzeto sa: srpskainfo.com