Vijesti

Mladi naučili da pružaju prvu pomoć

Crveni krst Banjaluka organizovao je i ove godine tradicionalni Ljetni kamp u kom je učestvovalo 50 mladih Crvenog krsta, a održan je na Bardači.

Kako kažu iz Crvenog krsta Banjaluka, učesnici su, uprkos vremenskim uslovima koji su pogađali cijeli region, stvorili pogodne uslove za nesmetano obavljanje svih planiranih aktivnosti.

“Prvo veče, kako kažu, proteklo je u međusobnom upoznavanju polaznika kampa”, kazali su iz ove organizacije te dodali da su polaznici kroz boravak na Bardači prošli obuku iz oblasti pružanja prve pomoći, realističnog prikaza povreda, stanja i bolesti, obilježavanja i difuzije kroz promociju humanih vrijednosti.

“Drugog dana nakon jutarnje gimnastike polaznici su prošli kroz višesatne svakodnevne treninge uređene po svojim radnim prostorima”, istakli su oni.

Kako kažu, rad je nastavljen kroz “intelektualni poligon”, gdje su sudionici imali priliku da uče o timskom radu, grupnoj komunikaciji i sposobnostima suočavanja u neočekivanim situacijama, a odigran je turnir u odbojci.

“Nakon podnošenja dnevnih izvještaja svi kamperi su prošli kroz radionicu kako bi napravili kućice za ptice, koristeći materijale dostupne samo u kampu”, objasnili su oni.

Jutarnjim vježbama snage, kojim su se učesnici razbudili i pripremili za radne aktivnosti, kako kažu, započeo je treći dan kampa.

“Nakon toga održane su obuke iz svih oblasti rada, a učesnici kampa su realizovali i zajedničku vježbu u kojoj su pokazali do sada usvojeno znanje. Radni dio dana završen je predavanjem o pokretu Crvenog krsta”, naveli su oni.

Dodaju da je u poslijepodnevnim časovima odvojeno i vrijeme za takmičenje u igri “između dvije vatre”.

“Nakon sadržajnog radnog dana učesnici kampa su imali priliku i da se opuste uz gledanje filma u ‘Kinu pod zvijezdama’, nakon čega je organizovana debata o ulozi pokreta u kriznim situacijama”, ispričali su oni.

Kako kažu, četvrti dan kampa počeo je gimnastikom i sređivanjem prostora kampa.

“Učesnici su nastavili s redovnim aktivnostima na obukama, nakon čega je održan i još jedan intelektualni poligon, te je održana i radionica o značaju pčela i njihovih proizvoda, u sklopu koje su učesnici imali priliku da degustiraju proizvode, te iste dobiju na poklon. U nastavku održano je predavanje o dobrovoljnom davalaštvu krvi u cilju podizanja svijesti o potrebi i važnosti davanja krvi”, naglasili su iz ovog udruženja, te dodali da je vrijeme za druženje bilo rezervisano za tematski kviz “Više-manje”.

Peti dan kampa, kako dodaju, počeo je jutarnjim fitnesom, a održani su i četvorosatni treninzi iz svih područja rada.

“Nakon treninga polaznici su kroz predavanje naučili o važnosti reproduktivnog zdravlja, a nakon večere organizovana je ‘Večer tradicionalnih plesova’ na kojoj su timovi imali priliku kroz kreativne scenske nastupe izraziti svoje umijeće polke, flamenga, indijskog i kozačkog plesa”, kazali su oni.

Šestog dana nakon jutarnjih vježbi, kako kažu, učesnici su prošli kroz obuke, a između obuka realizovan je treći intelektualni poligon, a večernji časovi bili su rezervisani za druženje i tematsku zabavu sa voćnim koktelima.

“Posljednji dan kampa, pored sređivanja prostora, obilježila je zajednička pokazna vježba, čime je prikazano znanje stečeno prethodnih dana. Takođe, podijeljene su zahvalnice i diplome, a pored toga svi učesnici su, simbolično, dobili na poklon i razglednice, kao uspomenu s kampa”, naveli su oni.

Preuzeto sa: nezavisne.com