Vijesti

Medicinska škola u Banjaluci pokrenula akciju “Pomozi drugu – pokloni mu knjigu”

Medicinska škola u Banjaluci i ove godine je pokrenula svoju, sada već tradicionalnu akciju poklanjanja knjiga kako bi učenicima koji su lošijeg materijalnog stanja omogućili da imaju udžbenike.

Ovu akciju pokrenula je Nikolina Milišić, koordinatorka za praktičnu nastavu u ovoj školi.

“Akcija nosi naziv ‘Pomozi drugu – pokloni mu knjigu'”, rekla je Milišićeva i dodala da se radi o poklanjanju školskih knjiga djeci koja su u socijalnoj potrebi, a učenici su te škole.

“To je naša akcija u školi. Osnovci dobijaju udžbenike od Gradske uprave, a ja sam ovo pokrenula na nivou naše škole”, objasnila je ona.

Učenici koji su kroz ovu akciju dobili knjige prošle godine, kako kaže, iste su vratili, tako da je ova akcija održiva.

“Već su formirani kompleti po odjeljenjima te ćemo prve sedmice u septembru uručiti udžbenike djeci koja su u potrebi”, rekla je Milišićeva.

Kako ona kaže, najčešće su to porodice sa četvoro ili više djece i korisnici socijalne pomoći ili neko ko je trenutno ugrožen te radi samo jedan roditelj.

“Akcija je na dobrovoljnoj bazi te su učenici donosili knjigu ili dvije”, navela je ona.

Kako dodaje, oko deset učenika donijelo je komplet knjige za određeni razred.

“Socijalni radnik ima podatke iz kartona učenika. Zasad, mislim da imamo oko pet učenika koji su na spisku, ali nemamo još socijalni karton djece koja su upisala prvi razred”, rekla je ona.

Tih pet učenika će, kako kaže, dobiti knjige i ako bude još neko u potrebi.

“Knjige koje nisu u kompletu ostavićemo u školskoj arhivi kako bismo ih sljedeće godine koristili za akciju”, istakla je Milišićeva.

Dodala je da druge banjalučke škole imaju neki sličan vid pomoći učenicima i da je za svaku pohvalu to što rade.

Podsjećamo, ova akcija organizovana je aktivno od 2010. do 2018. godine, a pokrenula ju je socijalna radnica Medicinske škole.

Nakon pauze od četiri godine akcija je ponovo pokrenuta 2022. zbog sve većeg broja socijalno ugroženih učenika.

Preuzeto sa: nezavisne.com