Korisno

Planiranje učenja: Kako učinkovito organizovati vrijeme za učenje tokom ljetnih mjeseci

Sa ljetnim vrućimama stigle su i studentske brige pripreme ispita za septembarski ispitni rok.

No, to ne znači da morate provesti sve sunčane dane zatvoreni u sobi s knjigom u ruci. Učinkovito planiranje učenja može vam pomoći da maksimalno iskoristite svoje vrijeme, ostavljajući dovoljno prostora za odmor i uživanje u ljetnim radostima.

Pravite sedmični raspored

Sastavite raspored u kojem ćete planirati svoje aktivnosti za cijelu sedmicu unaprijed. Uključite sve što planirate raditi: učenje, odmor, fizičke aktivnosti, društveni život. Ovo će vam pomoći da jasno vidite kako raspodjeliti svoje vrijeme i da se držite svog plana.

Odredite svoje “vrhunske sate”

Svi smo različiti kada je u pitanju najbolje vrijeme za učenje. Neki ljudi su produktivniji ujutro, dok su drugi noćne ptice. Odredite kada ste najfokusiraniji i planirajte svoje vrijeme za učenje tada.

Koristite tehniku “Tomato”

Tehnika “Tomato”, poznata i kao Pomodoro tehnika, je metoda upravljanja vremenom koja vam može pomoći da se fokusirate na zadatak bez distrakcija. Ideja je da radite na zadatku 25 minuta, a zatim uzmete petominutnu pauzu. Nakon četiri takva ciklusa, napravite dužu pauzu od 15 do 30 minuta.

Napravite prioritete

Nisu svi ispiti jednako teški ni zahtjevni. Napravite listu prioriteta na kojoj ćete navesti ispite prema važnosti i težini. Ovo će vam pomoći da bolje organizirate svoje vrijeme za učenje.

Osvježite se

Nakon sati provedenih u učenju, priuštite sebi kratku pauzu sa Sky Colom. Ovaj osvježavajući napitak ne samo da će vas rashladiti tokom vrućih ljetnih dana, već će vam dati i potrebnu energiju za daljnje učenje.

Ostavite vremena za odmor

Često zaboravljamo da je odmor jednako važan kao i učenje. Planirajte vremena za odmor, bilo da je to šetnja, čitanje, gledanje filmova ili izlazak sa prijateljima. Odmor će vam pomoći da se oporavite i da budete produktivniji kada se vratite učenju.

Budite fleksibilni

Iako je planiranje važno, važno je i ostaviti prostora za fleksibilnost. Neke dane ćete biti manje produktivni, neke dane ćete možda morati posvetiti drugim obavezama. Nemojte sebi biti previše strogi ako ne uspijete u potpunosti pratiti svoj plan.

Ljeto je vrijeme za uživanje, ali i za napredak u vašem obrazovanju. Uz dobro planiranje i organizaciju, možete postići i jedno i drugo. Sretno učenje i uživajte u ljetu!

Preuzeto sa: studomat.ba