Vijesti

“Kočićev zbor” će trajati od 25. do 27. avgusta

U toku su intenzivne pripreme za obilježavanje 58. Kočićevog zbora, koji će ove godine trajati od 25. do 27. avgusta.

Naime, Organizacioni odbor usvojio je i program ove manifestacije posvećene srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću.

“Ove godine manifestacija će, kao i prethodne, trajati tri dana”, kazali su iz Gradske uprave i dodali da će se sastojati od dana istine, slobode i otadžbine.

“Namjera je da se i ove godine, baš kao i prethodne, aktivnosti organizuju što kvalitetnije, te da se na taj način ožive Kočićev lik i djelo”, istakli su oni.

Dodaju da će grad Banjaluka, s partnerima, u okviru ove manifestacije prirediti više različitih događaja tokom tri dana, od kojih će svaki dan nositi poruke iz Kočićevih djela.

“Tako će prvi dan nositi naziv Dan istine, drugi Dan slobode, a treći Dan otadžbine”, rekli su oni.

Detaljan program manifestacije, koja će se i ove godine održati u Beogradu i Banjaluci, te na Manjači, u Stričićima, kako kažu, biće objavljen u narednom periodu.

Podsjećamo da je prošle godine polaganjem vijenaca na spomenik tribunu i književniku i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u parku “Petar Kočić” svečano otvoren 57. Kočićev zbor.

Prvog dana “Kočićevog zbora” bilo je održano veče satire, a učestvovao je i stendap komičar Branko Đurić Đuro, drugog dana, Dana slobode, predstavljena je zmijanjska kultura i tradicija, te je na zborištu u Stričićima održan prvi dio tradicionalne bodljavine bakova, dok je završnog, trećeg dana “Kočićevog zbora” služena sveta arhijerejska liturgija u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, nakon čega je odata počast junacima otadžbine, te položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima u Stričićima. Na zborištu su nastavljena nadmetanja u narodnim vještinama i sportovima, uz učešće padobranaca, te drugi dio bodljavine bakova i dodjela nagrade “Jablan”.

Preuzeto sa: nezavisne.com