Vijesti

Za stipendije učenicima i studentima 1,8 miliona KM, utvrđena deficitarna zanimanja

Grad će i naredne školske/akademske godine stipendirati učenike i studente, koji se odluče za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada, u okviru gradskog programa stipendija vrijednog oko 1,8 miliona KM.

Za učenike srednjih škola, biće stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: Geodezija i građevinarstvo – tesar; Geodezija i građevinarstvo – armirač-betonirac i Poljoprivreda i prerada hrane – mesar.

Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za sljedeća zanimanja: Računarstvo i informatika – Diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ESTS; Računarstvo i informatika – Matematika i informatika, nastavni smjer – Diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ESTS i Tekstilno inženjerstvo, Obućarska tehnologija i dizajn – Diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva – 240 ESTS.

Precizirano je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2023/2024. godinu, koja je donesena na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta.

Uz stipendije za deficitarna zanimanja, Grad dodjeljuje i stipendije po osnovu uspjeha u školi/fakultetu i po socijalnom statusu.

Pojedinačni iznosi stipendija iznose 100 KM za učenike i 150 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 170 KM za učenike i 260 KM za studente.

U školskoj/akademskoj 2022/2023. godini, Grad stipendira 1.374 učenika i 242 studenta.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka