Stipendije

Stipendije za 4-godišnji doktorski program u Napulju

Scuola Superiore Meridionale iz Napulja u Italiji raspisala je konkurs za dodelu osam celokupno finansiranih četvorogodišnjih stipendija za četvorogodišnji doktorski program u oblasti modeliranja i inženjerskog rizika i složenosti. Scuola Superiore Meridionale je potpuno nova škola za napredne studije koju je italijanska vlada osnovala u Napulju 2019. godine.

Program se bavi proučavanjem složenih sistema, upravljanjem i ublažavanjem rizika i kaskadnim efektima. Od epidemija, klimatskih promena i održivosti do seizmičkog inženjeringa i industrije 4.0, svi ključni izazovi sa kojima se čovečanstvo danas suočava zahtevaju sposobnost razumevanja i projektovanja pouzdanih međuzavisnih, složenih i međusobno povezanih sistema i infrastruktura koje stalno rastu.

Poziv je otvoren za studente iz bilo koje oblasti matematike, fizike, nauke i inženjerstva.

Svaka stipendija uključuje iznos od 19.000 evra godišnje koji se uvećava za 50% kada student boravi u inostranstvu. Od studenata se očekuje da provedu najmanje 12 meseci u inostranstvu tokom doktorskih studija. Pored navedenog iznosa stipendije studenti dobijaju i oko 3.000 evra godišnje za troškove istraživanja ili putovanja.

Studenti mogu da biraju svoje projekte i supervizora iz širokog spektra opcija tokom svoje prve godine studija. Primeri prethodnih i tekućih istraživačkih projekata dostupni su na veb stranici MERC doktorskog programa.

Prilikom dostavljanja prijave kandidati moraju podneti kratak naučni izveštaj (opis svog rada magistarske teze, CV, ličnu izjavu i referentna pisma) prateći uputstva navedena konkursom najkasnije do 25. avgusta 2023. godine.

Spisak stipendista biće objavljen do kraja septembra, a kurs zvanično počinje 1. novembra 2023. godine.

Preuzeto sa: hocu.ba