Ostalo

Istraživanje o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja (sextortion) u društvu   

Helsinški parlament građana Banja Luka u periodu od 14.07.2023-30.07.2023. sprovodi istraživanje o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja u privatnom i javnom sektoru.

Seksualno iznuđivanje (sextortion) je spoj seksualnog uznemiravanja i zloupotrebe povjerene vlasti (korupcije), radi dobijanja seksualne koristi. Ovo je globalni fenomen koji ima razoran uticaj na žene i druge ranjive grupe. Navedeno je rodno određeni oblik korupcije i seksualnog nasilja, koji kao takav nije formalno pravno prepoznat u zakonima u BiH. Svijest o postojanju seksualne iznude kao oblika korupcije je izuzetno niska, a dodatni problem predstavlja i siromašna dokumentacija o praksi dokazivanja i institucionalnim mehanizmima utvrđivanja seksualnog iznuđivanja.

Anketni upitnik je kreiran u cilju prikupljanja podataka, te evaluacije dominantnih stavova i mišljenja o seksualnom iznuđivanju u javnom i privatnom sektoru.
Rezultati istraživanja će se koristiti isključivo u navedene svrhe. 

Anketni upitnik je u potpunosti ANONIMAN i dostupan na: Istraživanje o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja

Uspjeh ovog istraživanja zavisi od Vaših iskrenih odgovora.

Istraživanje se sprovodi u okviru projekta “Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije”, podržanog od strane USAID-a i CCI-a.

Preuzeto sa: HCA BL