Ostalo

Profesionalizacija omladinskog rada – investicija za budućnost!

Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih izajednice, zajedno sa partnerskim organizacijama Mrežom omladinskih centara za animiranje, razvoj i trening Republike Srpske (M.O.C.A.R.T. RS) i Omladinskim savjetom Republike Srpske (OSRS) organizovao je okrugli sto u okviru projekta PROFOS – Profesionalizacija omladinskog sektora kreiranjem održivog kurikuluma. Projekat se realizuje uz podršku Instituta Kult. Ovo predstavlja uvod ka stvaranju profesionalnijeg okruženja kada je omladinski rad u pitanju.

Projekat PROFOS doprinosi jačanju civilnog društva i omladinskog sektora u Bosni i Hercegovini primjenom održivih i postojanih modela saradnje vladinog i nevladinog sektora.

Okrugli sto koji je održan 30.6.2023.godine u Domu omladine u Banjoj Luci, primjer je dobre prakse i predstavlja sinergiju vladinog i nevladinog sektora.

Okrugli sto okupio je iskusne omladinske radnike, predstavnike omladinskih centara, službenike za pitanja mladih iz različitih regija Republike Srpske te predstavnike nadležnih ministarstava i institucija koje su prepoznate kao značajni akteri, a sa kojima su članovi projetknog tima u prethodnom periodu imali intezivne zagovaračke sastanke.

Na ovom događaju stvoren je prostor za razvoj multidisciplinarnog pristupa i razvoja međusektorske saradnje.

Takođe, Ministarstvo porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske podržalo je ovu ideju, a na okruglom stolu bili su prisutni i predstavnici ovog Ministarstva.

“Bez edukovanih i osposobljenih omladinskih radnika ne može doći ni do razvoja omladinskog sektora i adekvatnog i održivog rada sa mladima. Neophodno je da se izradi standardizovan kurikulum koji obuhvata oblasti potrebne u svrhu profesionalizacije rada u omladinskom sektoru, a koji će istovremeno doprinijeti kvalitetnijem radu sa mladima u omladinskim centrima i organizacijama, ali i službenika za pitanja mladih u jedinicama lokalnih samouprava. U novoj Omladinskoj politici Republike Srpske od 2023. do 2027. godine nalaze se mjere koje će upravo doprinijeti razvoju i jačanju omladinskog sektora kroz izgradnju kapaciteta omladinskih radnika i službenika za pitanja mladih.” Pomoćnik ministra za omladinu, Branka Malešević

Predstavnici omladinskih centara, i stručnjaci iz različitih sfera djelovanja razmijenili su iskustva, ideje i primjere dobre prakse, a sve u cilju jačanja omladinskog sektora i stvaranja boljih uslova za mlade.

Takođe okrugli sto je uvertira u sam proces kreiranja održivog kurikuluma koji će doprinijeti profesionalizaciji omladinskog sektora. Razmijenjene su ideje i mogućnosti inkorporiranja kurikuluma u sistem obrazovanja u budućnosti.

Učesnici okruglog stola su bili omladinski radnici, predstavnici omladinskih centara, volonteri, predstavnici OSRS-a, službenici za pitanja mladih iz različitih regija Republike Srpske (banjalučka, dobojska, istočno-hercegovačka, semberska) te predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Zavoda za obrazovanje odraslih, JU Centar za obrazovanje odraslih Banja Luka.

„Multisektorska saradnja i multidisciplinarni pristup način su stvaranja boljih uslova za djelovanje omladinskih centara i jačanja omladinskog sektora generalno. Zaista smo ponosni jer smo uspjeli okupiti značajne aktere i stručnjake kada je u pitanju omladinski sektor i na taj način zajednički uticati na stvaranje boljih uslova za mlade. Smatram da smo ovim projektom stvorili dobru i konkretnu osnovu za profesionalizaciju omladinskog sektora. Nizom zagovaračkih sastanaka napravili smo i uvertiru u kreiranje održivog kurikuluma kojim ćemo se baviti u narednom periodu.“ Sonja Kavaz, projekt koordinator.

Preuzeto sa: pm.rs.ba