Vijesti

Četvrti Pecka Outdoor Festival: Dva dana uzbudljivih aktivnosti za sve generacije

Nova aktivnost za ljubitelje ljekovitog bilja i gljiva.

Četvrti Pecka Outdoor Festival biće održan 8. i 9. jula, a tokom dva dana planirano je mnogo aktivnosti na otvorenom za odrasle i djecu, najavljeno je danas na pres konferenciji u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Glavne aktivnosti na otvorenom su: sportsko penjanje, pješačenje do vrela Sane, biciklistička vožnja do vrela Sane, kanjoning Koranom, Bilje i gljive i SKC Kids avantura. 

Ana Lakić, iz Turističke organizacije Republike Srpske, rekla je da će se sve aktivnosti održati na otvorenom, a uz aktivnosti planirane su i brojne radionice tokom oba dana festivala.

„Cijela ove regija oživi za ova dva dana kad traje festival i svi smještajni kapaciteti u Visitor centru su popunjeni. Pozivam sve zainteresovane kojima je potreban smještaj da nam se jave da ih uputimo prema drugim domaćinstvima u blizini“, rekla je Ana i dodala je da će iz Banjaluke u subotu i nedjelju biti organizovan besplatan prevoz za sve one koji bi autobusom došli na festival.

„Mjesta je jojš malo i prijaviti se možete na broj 065 607 141“, dodaje Ana.

main image

Foto: Nova aktivnost za odrasle- Bilje i gljive

Boro Marić, iz Centra za posjetioce Pecka, kaže da su tokom godina istrajali i da ove godine održavaju četvrto izdanje festivala.

„Outdoor festival je vikend otvorenih vrata da pokažemo sve ono što mi u Visitor centru, selu Pecka i okolini nudimo. Sa prijateljima smo osmislili festival, a svi vodiči su sertifikovani tako da su djeca i odrasli u sigurnim rukama“, rekao je Marić i dodao je da je važan aspekt festivala i predstavljanje domaćih proizvoda na Šarenom marketu. Na oko 30 štandova lokalni proizvođači domaće hrane i suvenira predstaviće svoje proizvode.

Igor Vukić iz Penjačkog kluba Extreme, kaže da je aktivnost sportskog penjanja planirana na vještačkoj stijeni, ali i u prirodi.

main image

Foto: FB

„Kao i sve aktivnosti i naša kreće u 12 časova, do stijene ćemo prošetati 20-ak minuta što je ujedno i dobro zagrijavanje za početak penjanja. Na ovoj aktivnosti mogu učestvovati i odrasli i djeca i svi zajedno mogu osjetiti svijet vertikalnih aktivnosti“, rekao je Vukić.

Aleksandar Balaban iz Planinarskog udruženja „Abonos“ iz Banjaluke, rekao je da će on ove godine, kao i prošle godine voditi aktivnost konjaning Koranom.

main image

„Kanjoning Koranom je lagan, zanimljiv i pristupačan i za najmlađe ukoliko idu uz pratnju odraslih. Za ovu aktivnost potrebna vam je majica, kupaći kostim, tvrde patike i suha odjeća koju ćete staviti u jednu kesu da se ne umokri, da se možete presvući na kraju kanjoninga. Dužina traje oko 2,5 kilometra i sve ćemo završiti za neka tri sata, sve sa povratkom“, rekao je Balaban.

PROGRAM ZA NAJMLAĐE

Za najmlađe je planiran program od 12 časova „SKC kids avantura“ koja će trajati do 16 časova, a nakon toga biće održane edukativno-kreativne radionice: land art, zmijanski vez, „reciklaža nije gnjavaža“ i 3D print reciklaža.

U 18 časova počinje predstava  za djecu „Drvo života“.

main image

Jelena Vučić, vizuelna umjetnica iz Banjaluke, sa svojom kolegicom Aleksandrom Kuzmanović radiće na radionici za djecu: land art koja će oba dana festivala početi u 18 časova.

„U radionicama land arta koriste se prirodni materijali i pravi se nešto novo“, rekla je Jelena.

PRIJAVA

Za Festival se možete prijaviti putem ovog LINK-a.

main image

Ovogodišnji sponzori i prijatelji Festivala su: MKD „Mikrofin“, „Tropic“, „Kolektor“, SWG (GIZ), Fond za zaštitu životne sredine, Opština Mrkonjić Grad, Grad Banja Luka, AD „Čistoća“ Banja Luka, Jelen PIVO, „Vitaminka“, „Vivia“, „Manja“, Mikrofin Osiguranje, „Tikveš“, M:tel, Pošte Srpske, TORS, ALP shop. Medijski pokrovitelji festivala su RTRS, Nezavisne novine, NES radio, Buka, Nova oprema i LED media.

Preuzeto sa: 6yka.com