Vijesti

Kamp za talentovane “Nabaci PET-nica u Republiku Srpsku” okupio 25 srednjoškolaca iz RS

25 srednjoškolaca iz 6 regija Republike Srpske, i to: Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Trebinja i Zvornika okupili su se na dvodnevnom kampu za talentovane, nadarene i izvrsne mlade “Nabaci PET-nica u Republiku Srpsku”. Ovdje, imali su priliku da kroz druženje i edukaciju uče o oblastima: fizika/matematika, astronomija, 3D print, robotika.

Rezultat trogodišnjeg rada u oblasti ranog prepoznavanja i rada sa talentovanim, nadarenim i izvrsnim mladima iz Republike Srpske predstavljen je na svečanom otvaranju dvodnevnog kampa “Nabaci PET-nica u Republiku Srpsku”. Izvršni direktor Instituta “Perpetuum mobile” predstavio je prisutnima dosadašnje realizovane aktivnosti – obuke nastavnika o prepoznavanju izvrsnosti kod učenika i rad sa njima u dvije regije – banjalučkoj i dobojskoj. “Cilj rada sa nadarenom djecom jeste da se iskoriste kapaciteti za unapređenje društva i privrede, da se stvori mreža mladih koji će u budućnosti sarađivati i unapređivati svoje zajednice”, rekao je Trninić.

Branka Malešević, pomoćnica ministrice za omladinu RS, na svečanom otvaranju Kampa istakla je da Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske uvijek podržava manifestacije koje podstiču rad sa mladim i nadarenim ljudima. “Ovaj kamp je aktivnost vezana za strateški cilj iz Omladinske politike RS za period od 2016. do 2020. godine, a to je unapređenje izvrsnosti mladih. Mladi imaju priliku da se druže, upoznaju i saznaju neke nove aktivnosti za koje su zainteresovani”, pojasnila je Maleševićeva.

Značajan aspekt održanog Kampa bio je i predstavljanje ostvarene saradnje i dobre prakse rada Istraživačke stanice “Petnica iz Srbije”. Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti Petnice su najvećim dijelom usmjerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

U dva dana, mladi su imali priliku učestvovati na radionicama iz oblasti astronomije, mentalne matematike, i radionice fizike i robotike održane u prostorijama “INTELROBOKIDS” u Banjaluci.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci ugostio je učesnike kao svoje prve posjetioce planetarijuma. Planetarijum je simulacija nebeskog svoda u prirodi, mogu da se vide zvijezde, prividno kretanje neba, mogu se posmatrati planete, kretanje planeta po nebu, može da se ’ide’ na pojedinačne planete, na njihove satelite, da se simulira kretanje satelita oko planeta, vide sazviježđa, asterizmi, objekti van Sunčevog sistema, zvjezdana jata, druge galaksije, galaktička jata, i još mnogo toga…

3D printer koji se nalazi u Američkom kutku u Banjaluci, predstavljen je učesnicima Kampa koji su se prvi put susreli sa ovom tehnologijom i imali priliku raditi na njemu. Trodimenzionalni ispis daje inženjerima razvoja i dizajnerima mogućnost jasnog uvida u tok postupka dizajniranja, mogućnost isticanja raznih parametara, mogućnost lakog i ranog uočavanja mogućih grešaka i njihovog brzog i učinkovitog ispravljanja.

Banjalučka Tehnička škola ponosan je vlasnik jedinstvenog uređaja u regionu – sprave koja do određenih granica simulira pravi let u avionu, a u pilotsku kabinu sjeli su i učesnici kampa drugog dana održanih aktivnosti.

Više fotografija sa održanih aktivnosti Kampa pronađite na Facebook stranici Instituta “Perpetuum mobile” na linku.

Institut “Perpetuum mobile” i ovim putem izražava veliku zahvalnost: Školi mentalnih vještina “Malac genijalac”, Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Američkom kutku Banjaluka, Centru za naprednu STEM edukaciju “ROBOKIDS” i JU Tehničkoj školi Banjaluka za realizaciju aktivnosti i radionica za učesnike Kampa.

Preuzeto sa: Perpetuum mobile