Vijesti

SVJETSKI DAN MUZIKE: U srijedu u Banjaluci bogat muzički program

Nastupi na više lokacija u Banjaluci.

U Banjaluci će u srijedu, 21. juna u organizaciji Akademije umjetnosti i Konfucijevog instituta biti obilježen Svjetski dan muzike, a ovim povodom pripremljen je i bogat muzički program.

Svečano otvaranje predviđeno je u 10.30 časova u kamernoj sali Akademije umjetnosti, a u realizaciji ove manifestacije učestvuju profesori i studenti Akademije umjetnosti, Kamerni hor “Kerubini” Konfucijevog instituta, vokalna grupa Smjera za etnomuzikologiju i ANIP “Veselin Masleša”.

Nastupi su planirani na više lokacija u Banjaluci – u Gospodskoj ulici, parkiću kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću, Parku Petra Kočića /kod spomenika/, atrijumu zgrade Gradske uprave, te prostorijama Akademije umjetnosti i vrtićima.

Svi muzički programi su besplatni za ljubitelje muzike i ostale zainteresovane građane.

Akademija umjetnosti pridružila se obilježavanju Svjetskog dana muzike 2010. godine, čime su Banjaluka i Republika Srpska uvrštene na mapu gradova i zemalja koje obilježavaju ovaj praznik.

Viši asistent na Akademiji Dušan V. Urošević izjavio je Srni da je muzika univerzalni jezik koji razumiju svi ljudi, te da 21. jun predstavlja simbol rađanja, novog početka i nade.

– Akademija umjetnosti ovaj praznik obilježava već skoro dvije decenije. Zadovoljstvo je i što imamo punu podršku Konfucijevog instituta, sa kojima smo kapacitete praznika podigli na viši nivo – rekao je Urošević.

Direktor Konfucijevog instituta LJiljana Stević rekla je Srni da ovaj obrazovni centar već u protekle četiri godine podržava kolege sa Akademije u organizovanju Svjetskog dana muzike.

– Dopada nam se interakcija koja se ostvaruje kroz muziku sa građanima tog dana. Konfucijev institut u proteklim godinama predstavio je neke tradicionalne kineske muzičke instrumente koje mnogi dosad nisu imali prilike da vide, poput gućina, kao i kineske pjesme i melodije – istakla je Stevićeva.

Ona je naglasila da je i sam Konfucije veoma cijenio muziku, te mnogo svojih radova posvetio upravo tome.

Praznik muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine na inicijativu Ministarstva kulture Francuske, a svakog prvog dana ljeta organizuju se nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara u više od 460 gradova i 100 zemalja širom svijeta.

Preuzeto sa: blink.ba