Korisno

Kako promjeniti svoj pogled na posao i učiniti ga sretnijim

Posao vašeg partnera ne čini vas sretnima kod kuće. Isto tako ni posao vašeg šefa ne usrećuje vas na poslu. Ako ste bez ideje kako promijeniti svoj pogled na posao i osjećati se sretnijim, donosimo vam njih pet za početak.

Ne postoji ništa što bi bilo tko mogao poduzeti da riješi tuđe osjećaje. Mijenjanje naših misli i osjećaja unutarnji je posao koji se ne može povjeriti drugima – čak ni onima oko nas kojima se najviše sviđamo, kojima vjerujemo i kojima se najviše divimo.

Ovo je dobra vijest jer znači da imamo kontrolu. Ako ste bez ideje kako promijeniti svoj pogled na posao i osjećati se sretnijim, donosimo vam njih pet za početak.

  1. Primijetite ono što funkcionira

Osjećaj potištenosti ili zaglavljenost na poslu može djelovati kao filter. Vidimo samo ono što nije dobro. Izazovite sebe da već danas primijetite (pa čak i zapišete) jednu stvar koja dobro funkcionira ili koja ide kako treba. Sutra dodajte još jednu. Za svaki dan tjednu dodajte još jednu svom ukupnom broju za prethodni dan i pogledajte koliko visoko možete ići.

  1. Radite na svojim odnosima

Imati najboljeg prijatelja na poslu je dobro. Razvijanje pozitivnih odnosa s kolegama može značajno pridonijeti vašoj sreći. Preuzmite inicijativu za povezivanje sa svojim suradnicima, uključite se u prijateljske razgovore i ponudite podršku kada je to potrebno. Izgradnja osjećaja druženja i timskog rada može stvoriti ugodnije radno okruženje.

  1. Radite na svojim ciljevima

Provjerite ovogodišnje ciljeve – ili postavite njih nekoliko ako ih već nemate. Jesu li ostvarivi? Ponekad su poslovni ciljevi koje postavljamo ili su nam zadani toliko izvan naših mogućnosti da su zapravo demotivirajući. Podijelite veće ciljeve na manje zadatke koji se mogu riješiti i usput slavite svoje napretke. Osjećaj za smjer i postignuće može poboljšati vaše cjelokupno zadovoljstvo poslom i utjecati na to da budete sretni.

  1. Radite na svom osjećaju za ravnotežu

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života ne odnosi se na postavljanje krutih pravila oko vremena. Ali zahtijeva od nas da imamo nešto izvan posla u čemu uživamo. Ravnoteža se često poremeti ne toliko zato što pretjerano radimo, već zato što se premalo igramo/opuštamo/brinemo sami o sebi.

  1. Naučite nešto novo

Ovo bi vam mogao postati jedan od favorita. Ne možete a da ne osjetite nalet energije i motivacije kada iskoristite novi profesionalni alat ili trik. Potražite prilike da proširite svoje vještine. Bilo kroz programe obuke, radionice ili traženje novih odgovornosti.

Život je i prekratak i predug da bismo bili nesretni na poslu.

Izvor: Inc.; prijevod i prilagodba: Financa.ba

Preuzeto sa: manager.ba