Događaji

Likovnom umjetnošću do demokratije

U okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF), Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA poziva Vas da prisustvujete radionici sa umjetnicom: direktoricom Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Saritom Vujković u okviru projekta „Umjetnost demokratije“.

Radionica za mlade će se održati 06.10.2020. godine (utorak) sa početkom u 12:00h- 13:00h u LANACO Tehnološkom centru Banja Luka, ul. Veljka Mlađenovića bb.

Na ovaj datum sa mladima iz Banja Luke, realizirat ćemo i volontersku aktivnost- sadnju stabla prijateljstva, mira, dijaloga, u Parku Mladen Stojanović sa početkom u 14:00h.

Ovu aktivnost će svojim prisustvom uveličati i predstavnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Grada Banja Luke.

Pri održavanju radionice i volonterske aktivnosti poštovat će se sve preporučene epidemiološke mjere.

Edukacije će biti usmjerene na praktičan rad i iskustveno učenje tokom kojih učesnici uvježbavaju primjenu stečenih znanja i tehnika kroz interakciju i konkretne primjere zagovaračkih akcija i mogućih odgovara na njih. Kreativni izraz mladima će pomoći da se koncepti konkretnije, personaliziraju i utječu na stavove uključivanjem emocionalnih i intelektualnih odgovora na ljudska prava.

Sa druge strane, volonterske akcije koje će biti realizirane, imaju značajne i dugoročne učinke, jer se za budućnost oblikuje osoba svjesna sebe i svoje okoline, svojih potreba i mogućnosti, kao i potreba i mogućnosti zajednice koja ih okružuje.

Ukupno pet omladinskih timova iz Kantona Sarajevo, Hercegovačko – neretvanskog kantona, Bosansko podrinjskog kantona, Republike Srpske, Grad Pljevlja Crna Gora u narednih 7 mjeseci aktivno će učestvovati u promovisanju i zagovaranju demokratskih procesa kroz rješavanje konkretnih problema s kojima se susreću mladi. Sveukupni cilj projekta je raditi na osnaživanju mladih za kreativno iskorištavanje vlastitog potencijala za pozitivne društvene promjene uz poticanje na odgovornost, uključivanje u demokratske procese te poštivanja ljudskih prava. Timovi će u saradnji sa voditeljima projekta Udruženjem Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, realizovati brojne informativne, promotivne i zagovaračke aktivnosti.