Edukacija

BIRN BiH poziva studente i novinare na trening o javnim nabavkama

BIRN Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poziva studente i mlade novinare na jednodnevni trening o provjeri javnih nabavki i korištenju dobijenih podataka za kreiranje novinarskih analiza i istraživanja.

Jednodnevna obuka održat će se 20. juna u prostorijama BIRN-a BiH u Sarajevu. Namijenjena je mladim novinarima elektronskih, štampanih i online medija u BiH, kao i studentima koji su zainteresovani za izvještavanje o javnim nabavkama i radu institucija. Novinari i studenti će tokom radionice naučiti kako podatke iz tendera i drugih dokumenata pretočiti u istraživačke priče.

“Trening je kreiran u svrhu jačanja znanja o javnim finansijama, načinima prepoznavanja korupcije u procesu utroška javnih sredstava, analize finansijskih, revizorskih i drugih izvještaja i dokumenata”, poručio je Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a BiH.

BIRN BiH je ranije, koristeći javne nabavke, objavio Bazu službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH, koja sadrži sve tendere za kupovinu vozila u periodu od četiri godine, kao i vozne parkove stotina institucija i javnih kompanija i troškove njihovog održavanja. Podaci iz baze su korišteni za brojne analize, izvještavanja i istraživanja novinara kako iz BIRN-a BiH, tako i šire.

Svi zainteresovani prijave mogu slati na mail urednik@birnnetwork.org do 15. juna.

Preuzeto sa: detektor.ba