Konkursi

PESNIČKI KONKURS “Pisanje uz Tanane”

Kontrast izdavaštvo i Jaffa napolitanke raspisuju prvi pesnički konkurs za neobjavljene pesme pisane na srpskom, hrvatskom, bosanskom i crnogorskom jeziku.

Kandidati mogu poslati pesme na tri pesničke teme:

  • LJUBAV
  • PRIRODA
  • DRUŠTVO

Za svaku temu biće odabrano do 20 pesama i po jedna pobednička pesma. Odabrane pesme (ukupno do 60) biće objavljene u posebnoj poetskoj zbirci u izdanju Kontrast izdavaštva.

Odluku o pobednicima doneće tročlani žiri sastavljen od značajnih savremenih pesnika regiona: Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš i Vitomirka Trebovac.

Pobednici/pobednice za svaku od tema primiće nagrade u iznosu od 300 evra, i nakon objavljivanja zbirke, gostovaće u specijal epizodi podkasta „Čitanje uz TANANE“.

Konkurs je javan i anoniman, a rukopisi se predaju isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara.

Konkurs je otvoren do 31. maja 2023.

Rezultati konkursa će biti objavljeni 15. jula 2023.

Unapred se radujemo novim i originalnim pesmama i zahvaljujemo vam se na učešću u našem prvom pesničkom konkursu.

PRAVILA I USLOVI PESNIČKOG KONKURSA „PISANJE UZ TANANE“

  1. Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara na kontrastizdavastvo.rs/konkurs.
  2. Molimo autorke i autore da ne pišu svoje ime i prezime u odeljku za unos teksta pesme, već isključivo u odeljku ,,Ime i prezime’’. Pesma će radi anonimnosti u procesu žiriranja, nakon slanja automatski dobiti svoju šifru.
  3. Autorka ili autor može da pošalje na pesnički konkurs do 3 pesme u okviru svake od tema, ali je potrebno za svaku pesmu zasebno popuniti formular.
  4. Razmatraće se isključivo pesme koje nisu ranije objavljene u štampanoj ili digitalnoj formi, kako pre tako i za vreme trajanja konkursa.
  5. Nakon prijave pesama na konkurs, učesnici se obavezuju da za vreme trajanja konkursa ni sa jednom drugom izdavačkom kućom neće sklopiti ugovor o objavljivanju poslatih pesama.
  6. Rok za prijavu je 31. maj 2023.
  7. Odluku o izboru do 20 pesama, kao i o pobednici/pobedniku za svaku od 3 teme, donosi tročlani žiri u sastavu Ognjenka Lakićević, Marko Tomaš i Vitomirka Trebovac. Kontrast izdavaštvo će nakon izbora žirija objaviti zbirku poezije od ukupno 60 odabranih pesama. Rezultati konkursa će biti objavljeni do 15. jula 2023.
  8. Pobednicima/pobednicama u svakoj od 3 zadate teme biće dodeljena nagrada u iznosu od 300 evra, a honorar će pratiti i objavljivanje pesme u specijalnoj poetskoj u izdanju Kontrast izdavaštva i predstavljanje u specijal epizodi podkasta „Čitanje uz TANANE“.
  9. Odabrani i nagrađeni autorke i autori obavezuju se da će ustupiti autorska prava za izdavanje pesme/pesama izdavačkoj kući Kontrast izdavaštvo na 5 godina, kao i pravo na objavljivanje i distribuciju zbirke poezije sa odabranim pesmama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ustupanje prava se odnosi na štampanu, audio i digitalnu verziju knjige.
  10. Izdavačka kuća Kontrast izdavaštvo će kontaktirati odabrane autore i pobednike konkursa u julu 2023.
  11. Prema preporuci tročlanog žirija izdavačka kuća Kontrast izdavaštvo može u finalnu zbirku poezije uvrstiti manji ili veći broja pesama u odnosu na najavljenih 20 za svaku od tema ovog pesničkog konkursa

https://kontrastizdavastvo.rs/konkurs/podaci