Vijesti

Banjaluka uskoro dobija naučno-tehnološki park, a postoji nova inicijativa u koju su uključeni i Rusi

Gradnja dugo najavljivanog naučno-tehnološkog parka počeće u proljeće sljedeće godine na području Kampusa Univerziteta u Banjaluci, a u međuvremenu se pojavila još jedna ideja.

Banjaluka bi za par godina mogla imati dva posebna objekta koji bi bili posvećeni novim znanjima, inovacijama i preduzetništvu.

O izgradnji naučno-tehnološkog parka (NTP) u okviru Univerziteta u Banjaluci govori se već nekoliko godina.

Kako Mondo saznaje, gradnja parka je izvjesna i počeće u proljeće sljedeće godine. Sredstva su obezbijeđena kroz grant UNDP-a i uz podršku Univerziteta.

Prošle godine je s ciljem podrške na izgradnji potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu sa NTP u Beogradu koji će pružiti savjetodavnu i stručnu podršku.

O projektu koji bi trebalo da bude epicentar za razvoj tehnologije, digitalne i kreativne industrije bilo je govora još na konferenciji “Forward” 2019. godine. Dvije godine kasnije, tadašnji ministar nauke Srđan Rajčević rekao je kako će izgradnja parka uslijediti nakon što prvo bude uspostavljen univerzitetski grad.

Tehnološki centar na mjestu stare pijace u Lazarevu

O gradnji još jednog objekta, vjerovatno slične namjene, bilo je govora tokom posjete predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića Sankt Peterburgu u Rusiji.

Ideja je da izgradnju tehnološkog centra zajednički finansiraju Grad Banjaluka i Sankt Peterburg, a trebalo bi da bude izgrađen u Lazarevu na mjestu gdje se sada nalazi stari betonski objekat lokalne pijace, saznaje Mondo.

Grad Banjaluka bi učestvovao sa obezbjeđivanjem dozvola i komunalnih uslova, te u projektovanju, a bio bi osnovan nadzorni odbor u kojem bi učestvovale sve strane.

NTP – generator razvoja

Naučno-tehnološki parkovi po pravilu predstavljaju objekte, komplekse ili područja u kojima posluje više preduzeća ili “startapova” iz oblasti informacionih i drugih tehnologija, a koja su skoncentrisana na istraživanje i razvoj i resursno su povezana sa naučnim ustanovama/univerzitetima.

U Srbiji su NTP izgrađeni u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Za pet godina rada NTP Beograd je podržao više od 100 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga. Razvijeno je sedam programa podrške i obučeno više 500 mladih potencijalnih preduzetnika, dok je preko 3.500 studenata upoznato sa osnovama tehnološkog preduzetništva.

“Kompanije članice NTP Beograd danas zapošljavaju više od 850 visoko-obrazovanih i izvoze u preko 40 zemalja na svijetu”, navodi se na sajtu parka.

BiH još nema nijedan naučno-tehnološki park, a planirano da jedan takav kompleks bude izgrađen i u sarajevskoj opštini Ilidža.

(Mondo)

Preuzeto sa: mondo.ba