Vijesti

Sve je spremno za „Banjalučki karneval“, za vikend spektakl na ulicama Banje Luke

Sve je spremno za drugo izdanje Banjalučkog karnevala, a sugrađane i sve posjetioce od 26. do 28. maja očekuje sjajna atmosfera na ulicama Banje Luke.

Potvrdila je ovo savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo koja je najavila da će predstojeći vikend u našem gradu donijeti pregršt zanimljivih dešavanja.

– Naš grad će narednih dana da živi punim plućima. Ćevap fest, Festival guslara, Moto fest, dječiji sajam i kao kruna svega „Banjalučki karneval“. Slogan „Ljeto je za more, zima je za planinu, proljeće je za Banju Luku“ se upotpunosti ispunio i ono što dobijamo kao informaciju za smještajne kapacitete to nam i potvrđuje – kazala je savjetnica Šukalo.

Istakla je da je ove godine pripremljen veoma bogat program Karnevala u našem gradu, koji počinje već u petak u večernjim časovima tzv. pozivom na karneval tokom kojeg će sve karnevalske grupe da šetaju glavnim ulicama grada, da plešu, obilaze kafiće i prave opšte veselje kao poziv svima da sutradan posjete Karneval.

– U subotu od 20.00 časova karnevalska povorka kreće od Narodnog poziršta Republike Srpske. Imaćemo dva punkta na kojima će izvođači i grupe da plešu i centralni nastup na Trgu Krajine, nakon kojeg slijedi nastup plesačica brazilske sambe i benda Balkanika koji predstavlja kubansku kulturu – navela je ona.

Nedjelja, kako je navela, rezervisana je za dječiji karneval od 11.00 časova, te se ovom prilikom zahvalila vaspitačima i učiteljima koji su izdvojili dodatno vrijeme za pripremu mališana za karneval.

– Vjerujem da će ta povorka biti najveselija i najsrećnija koja će proći kroz naš grad. I ove godine izabraćemo tri dječije grupe sa najoriginalnijim kostimima i nagraditi ih – kazala je Šukalo.

Sunčica Laguza iz Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“, koje zajedno sa Gradom organizuje karneval – kazala je da su naišli na veliko razumijevanje Grada i gradonačelnika, te da se ova manifestacija nalazi u Kalendaru turističkih manifestacija grada Banje Luke.

-Poslije prošlogodišnjeg karnevala uspjeli smo da uđemo u Evropsku asocijaciju karnevalskih gradova. Zajedno sa predstavnicima Grada obišli smo brojne gradove u okruženju i ove godine imamo veliko interesovanje grupa za naš karneval koji je turistički karneval jako bitan za grad, kao i cijelu Rebuliku Srpsku s obzirom na to da već sada veliki broj turista najavljuje svoj dolazak – naglasila je Laguza, ističući da u Banju Luku stiže veliki broj učesnika iz svih zemalja u regionu.

Jedan od učesnika Festivala je bubnjarski sastav Baba Djex Tribe, u ime kojeg je Darko Đekić kazao da posljednje vrijeme učestvuju u većini dešavanja u gradu i kroz bubnjeve nastoje da razvesele sugrađane i goste.

-Smatram da Gradska uprava ove zadnje dvije godine radi zaista dobar posao u domenu turizma, jer nikada nismo imali toliki broj kvalitetnih dešavanja i to je dobra šansa za razvoj našeg grada i njegovo pozicioniranje na turstičkim mapama regiona, Evrope, pa i svijeta – kazao je Đekić.

Mališani iz dječijeg vrtića „Ciciban“, Sofija i Dušan poručili su da su već pripremili kostime i da će na karnevalu puno plesati sa drugarima.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka