Korisno

Obrazovanje ili iskustvo?

Kako se obrazovanje i iskustvo razlikuju na radnom mjestu, kolika je njihova važnost u procesu traženja posla, kako ih navesti u svom životopisu i što bi poslodavci mogli preferirati između tog dvoje?

Obrazovanje i iskustvo ključni su čimbenici u određivanju uspjeha u bilo kojem području. Tijekom procesa traženja posla poslodavci često traže kandidate s obrazovanjem i radnim iskustvom koji odgovaraju otvorenom radnom mjestu. Razumijevanje razlika između ove dvije važne komponente može vam pomoći da najbolje iskoristite svoje vještine i kvalifikacije. Kako se obrazovanje i iskustvo razlikuju na radnom mjestu, kolika je njihova važnost u procesu traženja posla, kako ih navesti u svom životopisu i što bi poslodavci mogli preferirati između tog dvoje?

Poznavanje vrijednosti obrazovanja u odnosu na iskustvo na radnom mjestu važno je za kandidata za posao. Donosimo vam usporedbe i razlike između ove dvije bitne kvalifikacije:

Povećanje plaće

Iskustvo može dovesti do veće plaće jer poslodavci cijene stečene vještine i znanja. Na primjer, ako ste nekoliko godina radili kao softverski inženjer, možete pregovarati o višoj plaći kada se prijavljujete za novo radno mjesto. Nasuprot tome, visoko obrazovanje može dovesti do veće plaće jer poslodavci plaćaju više za kandidate s određenim diplomama, kao što je magisterij.

Razvoj vještina

I iskustvo i obrazovanje mogu vam pomoći da razvijete nove vještine. Iako vam obrazovanje može pružiti teoretsko znanje za obavljanje posla, iskustvo vam omogućuje da to znanje primijenite u praksi. Na primjer, ako tražite karijeru web programera, možda ste naučili potrebne jezike za kodiranje na sveučilištu. No, bez iskustva možda nećete razviti potrebne vještine za izradu web stranice.

Napredovanje u karijeri

Ponekad iskustvo može biti važnije od obrazovanja za napredovanje u karijeri. To je zato što poslodavci mogu cijeniti zaposlenike koji imaju dokazanu evidenciju uspjeha u svom području. Na primjer, ako tražite rukovodeće mjesto, poslodavcima bi vaše iskustvo u vođenju i motiviranju tima moglo biti važnije od vašeg obrazovanja.

Važnost iskustva i obrazovanja u traženju posla

Poslodavci rangiraju kandidate na temelju njihovih kvalifikacija, uključujući iskustvo i obrazovanje. U traženju posla važno je istaknuti svoje relevantno obrazovanje i iskustvo u životopisu i tijekom intervjua. Evo pregleda na važnost svakoga od njih:

Pokazuje vašu predanost

Poslodavci cijene kandidate koji su predani svom obrazovanju i karijeri. Na primjer, ako ste stekli diplomu, to može poslodavcima pokazati da ste voljni uložiti vrijeme i novac u svoju budućnost. Osim toga, vaše radno iskustvo dokazuje vašu predanost odabranom području. Također pokazuje da ste voljni ostati u tvrtki dulje vrijeme.

Dokazuje vaše vještine

Dok vaš životopis može navesti vaše vještine, vaše obrazovanje i iskustvo mogu poduprijeti te tvrdnje. Na primjer, ako imate diplomu iz marketinga, to poslodavcima može dokazati da imate teoretsko znanje za obavljanje posla. Osim toga, vaše radno iskustvo može pokazati da imate potrebne vještine za obavljanje posla i da znate kako svoje znanje primijeniti u stvarnom svijetu.

Gradi vaše znanje

Nastavak učenja kroz obrazovanje i iskustvo može vas učiniti vrjednijim zaposlenikom. Na primjer, ako radite u web razvoju, možete pohađati tečajeve kako biste bili u tijeku s najnovijim jezicima kodiranja. Dodatno, na poslu uvijek možete steći nova znanja i vještine.

Proširuje vašu mrežu

Dok ste u školi ili radite, možda ćete upoznati ljude koji vam mogu pomoći u gradnji karijere. Ove vam veze mogu dati konkurentsku prednost pri traženju poslova. Na primjer, vaš sveučilišni profesor možda poznaje nekoga tko zapošljava na radno mjesto koje vam savršeno odgovara. Osim toga, vaši suradnici mogu dati preporuke kada se prijavljujete za posao i pomoći vam da napredujete u karijeri.

Preuzeto sa: manager.ba