Ostalo

Prvi čip u BiH

Studenti Katedre za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci su, predvođeni profesorom doc. dr Aleksandrom Pajkanovićem, predstavili prvi čip razvijen u BiH.

Na razvoju čipa u CMOS poluprovodničkoj tehnologiji radilo se sedam godina, a sa dva tima studenata treće godine osnovnih studija smjera Elektronika. Zbog izuzetno visoke cijene i velike kompleksnosti, ovakav projekat radi se na doktorskim studijima, ali je ovog puta uspješno realizovan u sklopu Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, time ga postavivši u rang sa svjetskim univerzitetima.

Čip kombinuje dva kola – regulator i oscilator te, kako navode, nije realizovan u komercijalne svrhe, već s ciljem ovladavanja najsofisticiranijom tehnologijom trenutno dostupnom.

Nakon prezentovanja razvojnog puta ovog i te kako značajnog podviga za Elektrotehnički fakultet, predstavnici kompanija Elsys Eastern Europe, Esperanto te Symbiotic EDA predstavili su mogućnosti za studente unutar svojih kompanija u domenu razvoja čipova.

Izvor: Saopštenje