Ostalo

Volonterka iz Italije koja je odlučila da ostane u BiH

Upoznajte Ariannu Previteru, volonterku iz Italije koja je odlučila da nakon desetomjesečnog volonterskog programa (u udruženju Most) ostane u malenom gradiću pored Save – Gradišci. Tokom svojih srednjoškolskih godina Arianna je otkrila strast za volontiranjem i vraćanjem svojoj zajednici. Jedno od njenih najranijih volonterskih iskustava uključivalo je pridruživanje italijanskim udruženjima kao što su „Arci“ i „Libera“, gdje je učestvovala u volonterskim kampovima s ciljem pomoći onima koji su pogođeni mafijom u Italiji.

Takođe, doprinijela je eko akcijama u svom rodnom gradu, pomažući u zaštiti okoliša i promovisanju održivih praksi. Za to vrijeme postala je i član lokalne izviđačke grupe, gdje je imala priliku da radi sa djecom stranog porijekla u društvenom centru. Ovo iskustvo joj je omogućilo da pomogne djeci u izradi domaćih zadataka i sličnih stvari, te im pruži osjećaj podrške i smjernica. Nakon nekog vremena, dok je još bila na fakultetu u Italiji Arianna Previtera saznala je za program višemjesečnog volontiranja koji je pokrenula Vlada Italije, te je odlučila da konkuriše. Kako i sama kaže ovaj program joj je donio mnogo pozitivnih promjena u životu.

„U potrazi za svojom strašću za volontiranjem, odlučila sam pridružiti se programu Univerzalne državne službe pod pokroviteljstvom italijanske vlade, koji me je doveo u BiH prije dvije godine. Kao volonter u BiH, pomogala sam u organizaciji kurseva, aktivnosti neformalnog obrazovanja i malih eko akcija u Gradišci. Moja posvećenost ovom programu je bila prepoznata i dovela me do toga da postanem koordinator međunarodnih volontera unutar udruženja, što joj mi omogućilo da ostanem u BiH i nastavim živjeti u Gradišci.“

Sve u svemu, njena iskustva u volontiranju naučila su je važnosti pružanja pomoći onima kojima je potrebna i pomogla su joj da razvije vrijedne vještine koje koristi u svim aspektima svog života. Kako kaže zahvalna je na prilikama koje je joj volontiranje pruža i želi da nastavi da svojim postupcima mijenja svijet.

#InstitutKULT #KULTCHANGE

Izvor: Saopštenje NGO Most Gradiška