Korisno

Kako da podignete samopouzdanje 5 minuta pred važan događaj

Smanjite tremu i stres, delujte črvrso kao stena

Kako da podignete samopouzdanje za 5 minuta – Ako vam je hitno potreban dodatni talas samopouzdanja pred neki važan događaj, isprobajte sledeću tehniku koja oslobađa od treme!

Zamislite da imate važnu prezentaciju u narednim danima, ozbiljan sastanak, govor, da treba nešto važno da uradite… Da li vas hvata trema? Trema je često naš najveći neprijatelj, sabotira nas da pokažemo koliko zapravo imamo potencijala i sposobnosti, sprečava nas da istaknemo svoju snagu i spremnost, da kažemo ili uradimo ono što smo želeli. A trema se najbolje pobeđuje samopouzdanjem!

Istina je da se samopouzdanje gradi vremenom, godinama, da se na tome radi kroz lični razvoj. Ali ako vam je hitno potreban dodatni talas samopouzdanja pred neki važan događaj, isprobajte sledeću tehniku i vežbu od 5 minuta. Poslednjih 5 minuta pred nešto važno je kritično jer su emocije izuzetno pojačane, ne znate šta ćete sa nervoznom energijom koja vas je obuzela, ali ova jednostavna vežba može pomoći.

5 minuta do kraja – Vežbajte tehniku disanja doktora Endru Vejla. Više pročitajte OVDE.

4 minuta do kraja – Povežite se sa svojim telom. Kada smo nervozni ili uplašeni, javljaju se i neprijatne situacije u telu. Grlo se steže i glas se menja, znoje se dlanovi. Kako biste s ebolje fokusirali sa svojim telom, osvestite koliko čvrsto držite stopala na podu. Ovo vam može pomoći da se osetite uzemljeno i pribrano. Dišite i osetite težinu svog tela ka stopalima i podu.

3 minuta do kraja – Zagrejte svoj glas. Deo iščekivanja koji se stvara u poslednjih nekoliko minuta se dešava zato što smo tihi. Trudite se da u ovim situacijama ne ćutite samo, već pevušite, pričajte sa sobom, recitujte neku pesmu… Ovo je važno kako biste zagrejali glas, ali se opustili i skrenuli pažnju sa negativnih misli.

2 minuta do kraja – Znajte da je trema privremena. Podsetite se da najgori talasi treme traju samo 30 do 60 sekundi kada počnete. Nakon što prođete kroz svoj prvi slajd prezentacije ili izgovorite prvih nekoliko rečenice, osetićete da ste na svom terenu i sve će ići lakše.

1 minut do kraja – Odlučite da je šta god da se desi ispravno. Ovo bi moglo zvučati pomalo apstraktno, ali “sve se dešava s razlogom”. Sve što se dešavaje prilika za učenje. To je vaš sledeći pravi korak, da shvatite da šta god da se dogodi nije vredno panike – desilo se jer je tako trebalo. Ako ste se potrudili i uradili sve što je u vašoj moći, vi ste imali kontrolu – sve ostalo je van vaših mogućnosti delovanja.

I ne zaboravite, kakve misli odaberete, takav vam je i život!

Izvor: Sensa

Preuzeto sa: sensa.mondo.rs