Grantovi

Poziv za podnošenje zahtjeva za projekte podrške nezavisnih medija 2023

Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini sa zadovoljstvom objavljuje poziv za podnošenje zahtjeva za projekte podrške nezavisnih medija 2023.

Podrška nezavisnim medijima, novinarima i medijskom obrazovanju je dugoročni prioritet češke vanjske politike, kako u okviru multilateralnih aktivnosti, tako i kroz podršku konkretnih projekata u odabranim zemljama. Češka je jedan od osnivača Koalicije za slobodu medija, a od ove godine je i član njenog izvršnog odbora (više informacija na www.mediafreedomcoalition.org).

Uslovi za podnošenje zahtjeva za projekte podrške nezavisnih medija za 2023. godinu su sljedeći:

  • Podnosilac prijave mora biti subjekt koji je legalno registrovan u Bosni i Hercegovini, a čija je osnovna djelatnost rad u oblasti medija.
  • Prihvatljivi kandidati su nezavisni mediji, medijske agencije, neprofitne organizacije koje rade u oblasti medija, akademske institucije.
  • Podnosilac prijave može podnijeti samo jedan prijedlog projekta.
  • Projekti se moraju fokusirati na jednu od sljedećih tema:
  1. Promovisanje nezavisnosti medija i slobode govora.
  2. Medijsko obrazovanje.
  3. Borba protiv dezinformacija

Maksimalni iznos granta 500.000 CZK (cca 41.000 KM), iznos treba biti zaokružen. Grantovi se isplaćuju u KM. Aktuelni kurs 1,00 KM = 12,133 CZK. Finansijsko učešće u projektu je minimalno 5% od ukupne vrijednosti projekta (finansirane aktivnosti trebaju biti jasno navedene u formularu). Prihvata se i in-kind učešće u projektu sa strane realizatora projekta. Implementacija projektnih aktivnosti je od jula do oktobra 2023. godine.

Identifikacijiski formular mora biti ispunjen na engleskom jeziku, popunjen na kompjuteru, ovjeren i potpisan od strane ovlaštene osobe i dostavljen u elektronskom izdanju. Rok za prijavu: 19. april 2022. godine 12.00 sati (podne) u digitalnoj formi na development_sarajevo@embassy.mzv.cz.

Za dodatna pitanja obratite se Odjeljenju za razvojnu saradnju Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini tel. 033 587 052 ili pošaljite e-mail na development_sarajevo@embassy.mzv.cz.

Formular (XLS, 58 KB)

Izvor: https://www.mzv.cz/