Korisno

Kako ostati fokusiran i povećati produktivnost?!

21 način da prevaziđete odugovlačenje i postanete efikasni u biznisu i privatnom životu

  • Želite biti produktivniji?
  • Želite prestati odugovlačiti?
  • Želite se rešiti prokrastinacije?
  • Želite maksimizirati svoje vreme?
  • Želite prevazići preopterećenost?
  • Želite ostati fokusiraniji?
  • Želite uspostaviti dobre rutine?

Odgovore na ova pitanje možete pronaći u knjizi “Pojedi tu žabu!” autora Brajana Trejsija koja sadrži 21 različit savet i tehniku za pomoć čitaocima da prevaziđu odugovlačenje i poboljšaju svoju produktivnost.

Svako poglavlje knjige fokusira se na određenu tehniku ili princip i pruža praktične korake i vežbe koje čitaoci mogu koristiti da primene koncepte u svojim životima.

Neke od ključnih tehnika o kojima se govori u knjizi uključuju postavljanje jasnih ciljeva, razbijanje zadataka na manje korake, fokusiranje na aktivnosti visoke vrednosti i izbegavanje ometanja.

Knjiga takođe naglašava važnost preduzimanja akcija i razvijanja dobrih navika za postizanje uspeha.

Glavna poruka knjige “Pojedi tu žabu!” Brajana Trejsija je da je prevazilaženje odlaganja i povećanje produktivnosti od suštinskog značaja za postizanje uspeha u bilo kojoj oblasti života.

Knjiga naglašava važnost postavljanja jasnih ciljeva, davanja prioriteta zadacima i preduzimanja akcija za napredak ka tim ciljevima. Trejsi tvrdi da tako što prvo identifikuju najvažnije zadatke i pozabave se njima, čitaoci mogu da izbegnu gubljenje vremena na nevažne aktivnosti i da usredsrede svoju energiju na postizanje željenih rezultata.

Pojedi tu žabu Brajan Trejsi produktivnost odugovlačenje

21 način da prevaziđete odugovlačenje i postanete efikasni u biznisu i privatnom životu:

  1. Postavite sto
  2. Planirajte svaki dan unapred
  3. Primenite pravilo 80/20 a sve
  4. Razmotrite posledice
  5. Vežbajte kreativno odugovlačenje
  6. Uvek koristite metod ABCDE
  7. Fokusirajte se na oblasti ključnih rezultata
  8. Primenite zakon trojstva
  9. Temeljno se primenite pre nego što počnete
  10. Od jednog do drugog bureta sa naftom
  11. Nadograđujte svoje ključne veštine
  12. Identifikujte svoja ključna ograničenja
  13. Podstičite sami sebe
  14. Motivišite sebe na akciju
  15. Tehnologija je užasan gospodar
  16. Tehnologija je odličan sluga
  17. Usredsredite svoju pažnju
  18. Rasparčajte zadatak
  19. Obezbedite sebi više vremena
  20. Razvijte osećaj za hitnost
  21. Usredsredite se u potpunosti na svaki zadatak pojedinačno

Šta tačno podrazumevaju ovi načini i šta je potrebno uraditi?

Postavite sto: Odlučite šta tačno želite. Jasnoća je od najveće važnosti. Zapišite svoje ciljeve pre nego što počnete.

Isplanirajte svaki dan unapred: Razmišljajte zapisujući na papiru. Svaki minut koji provedete u planiranju može vam uštedeti pet ili deset minuta u obavljanju zadatka.

Primenite pravilo 80/20 na sve: Dvadeset procenata vaših aktivnosti predstavljaće 80 procenata vaših rezultata. Uvek usmerite sve svoje napore na najvažnijih 20 procenata.

Razmotrite posledice: Vaši najvažniji zadaci i prioriteti su oni koji mogu imati najozbiljnije posledice, pozitivne ili negativne, na vaš život i rad. Fokusirajte se na njih pre svih ostalih.

Vežbajte kreativno odugovlačenje: S obzirom na to da ne možete uraditi sve, morate naučiti da namerno odložite za kasnije one zadatke koji imaju manju vrednost, da biste imali dovoljno vremena za onih nekoliko stvari koje su zaista važne.

Uvek koristite metod ABCDE: Pre nego krenete da obavljate poslove sa liste zadataka, izdvojte nekoliko minuta da ih organizujete prema važnosti i prioritetu kako bi ste bili sigurni da se bavite svojim najvažnijim aktivnostima.

Fokusirajte se na oblasti ključnih rezultata: Identifikujte one rezultate koje apsolutno morate postići da biste svoj posao dobro obavljali i radite na njima čitav dan.

Primenite zakon trojstva: Identifikujte tri stvari kojima se bavite u svom poslu a koje predstavljaju 90 procenata vašeg doprinosa i fokusirajte se na to da uradite njih prije bilo čega drugoga. Tada ćete imati više vremena za svoju porodicu i za privatni život.

Temeljno se pripremite pre nego što počnete: Neka vam pri ruci bude sve što vam je potrebno pre nego što krenete sa radom. Prikupite sva dokumenta, informacije, alatke, radni materijal i brojeve koji će vam možda biti potrebni kako biste krenuli sa poslom i nastavili da radite.

Od jednog do drugog bureta sa naftom: Možete obaviti najveće i najkomplikovanije poslove ako pravite jedan po jedan korak.

Nadograđujte svoje ključne veštine: Što imate više znanja i veštine za svoje ključne zadatke, to ćete brže početi da ih radite i pre ćete ih završiti. Odredite tačno šta je to što vi dobro radite, ili bi ste mogli dobro da radite, i krenite svim srcem da te stvari uradite izuzetno dobro.

Identifikujte stvari ključna ograničenja: Odredite “uska grla” ili kamenje spoticanja, unutrašnje ili spoljašnje, koji određuju brzinu kojim postižete svoje najvažnije ciljeve i usredsredite se na to da ih ublažite.

Podstičite sami sebe: Zamislite da treba da odete iz grada na mesec dana i radite kao da morate završiti svoj glavni projekat pre nego što odete.

Motivišete sebe na akciju: Budite svoj sopstveni navijač. Tražite dobro u svakoj situaciji. Fokusirajte se na rešenje a ne na problem. Budite uvek optimistični i konstruktivni.

Tehnologija je užasan gospodar: Vratite sebi vrijeme u kome robujete tehnološkoj zavisnosti. Naučite da često isključite i odložite sa strane svoje uređaje.

Tehnologija je odličan sluga: Koristite tehnološki alate kako bi ste se uhvatili u koštac sa onim što vam je najbitnije i zaštitili sebe od onoga što je najmanje bitno.

Usredsredite svoju pažnju: Eliminišite svako prekidanje i odvlačenje pažnje koji je utiče na to da ne završite svoje najvažnije zadatke.

Rasparčajte svoj zadatak: Rastavite velike i kompleksne zadatke na komade veličine zalogaja, a zatim radite jedan po jedan mali deo zadatka kako bi ste ga u potpunosti završili.

Obezbedite sebi veće količine vremena: Organizujte svoj dan u veće količine vremena tako da se možete duže vreme koncentrisati na svoje najvažnije zadatke.

Razvijte osećaj za hitno: Steknite naviku da odmah počnete da obavljate svoje ključne zadatke. Postanite poznati kao osoba koja obavlja poslove brzo i dobro.

Usredsredite se u potpunosti na svaki zadatak pojedinačno: Postavite jasne prioritete, počnite odmah da obavljate svoj najvažniji zadatak a zatim radite bez prestanka dok posao ne bude 100% završen. To je zaista ključ za visoku učinak i maksimalnu ličnu produktivnost.

Brajan Trejsi nam poručuje da uvežbavamo ove principe svakog dana dok ne psotanu deo vas. Sa ovim navikama koje se odnose na upravljanje samim sobom kao neodvojivim delom vaše ličnosti, vaš budući uspeh nema granica.

Učinite to!

Pojedite tu žabu!

Preuzeto sa: milosblagojevic.com