Događaji

Razmene mladih – više od putovanja i zabave

Onlajn razgovor o razmenama mladih i njihovoj ulozi u izgradnji dobrosusedskih odnosa u regionu namenjen je svima koji su zainteresovani za razmene mladih, bilo da su učesnici ili organizatori. U razgovoru će učestvovati:

  • Đuro Blanuša, Regionalna kancelarija za saradnju mladih
  • Jasmina Lazović, Centar za primenjenu istoriju
  • Ivana Markulić, Humans of Albania and Serbia
  • Tamara Tomašević, trenerica

Razgovor moderira: Luka Božović

Diskusija o značaju razmena mladih žena i muškaraca u regionu pokrenuće pitanja koja su se u prethodnom periodu pokazala kao najvažnija za kvalitetne razmene mladih. Iako neki razmene svode na puku zabavu i putovanje, pa čak i tako privlače učesnike, one su mnogo više od toga.

Interkulturalno učenje koje je nerazdvojivi deo svih razmena mladih koji dolaze iz različitih delova regiona često podrazumeva razgovore o „teškim“ temama, ali je te razgovore moguće pokrenuti na kreativan način. Kroz razgovor ćemo dati odgovor kako se baviti mladim ženama i muškarcima sa različitim iskustvima, pogledima na sve, koji dolaze iz različitih konteksta.

Takođe, kroz razgovor ćemo pokrenuti i pitanje važnosti razmene mladih za budućnost dobrosusedskih odnosa i pomirenje kao proces, ali i konačan cilj. Zašto razmene mladih mogu da budu jedan od ključnih načina da se postigne održivi mir na prostoru Zapadnog Balkana? Kako one doprinose budućim odnosima?

Da biste učestvovali u ovom onlajn događaju, molimo vas da se registrujete ovde: https://forms.gle/jckqjhLnhGXSeLJs8

O učesnicima:

Đuro Blanuša je generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih, a pre toga bio je savetnik u Ministarstvu omladine i sporta u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Ivana Markulić učestvovala je u pionirskom programu razmene mladih iz Srbije i Albanije, koje su organizovale Misije OEBS-a u ove dve zemlje, Ministarstvo omladine i sporta i partneri iz omladinskog sektora. Prvo kao učesnica a kasnije i kao trenerica, Ivana je stekla jedinstveno iskustvo u razmenama ovog tipa. Danas radi u lokalnoj kancelariji RYCO u Beogradu na praćenju projekata razmene mladih. Bila je aktivna u civilnom sektoru, a tri godine provela je i kao predsednica Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji.

Tamara Tomašević je psihološkinja sa preko 15 godina iskustva u radu na razmenama mladih u regionu Zapadnog Balkana i interkulturalnom učenju. Ima veliko iskustvo u radu sa mladima različitog uzrasta, na različitim temama. Učestvovala je u uspostavljanju novih veza između različitih omladinskih grupa u regionu nakon 2000.

Jasmina Lazović je koosnivačica i programska saradnica u Centru za primenjenu istoriju. Više od deset godina bavi se tranzicionom pravdom, suočavanjem s prošlošću i regionalnom saradnjom. Tokom rada u Inicijativi mladih za ljudska prava učestvovala je u zagovaranju osnivanja RYCO.

Luka Božović je aktivista i trener u civilnom sektoru duže od deset godina i u tom periodu radio je sa mladima iz celog regiona Zapadnog Balkana. Ima iskustvo i učesnika i trenera u razmenama mladih.

Ovaj događaj organizuje se uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RYCO) u Srbiji.

Preuzeto sa: Facebook RYCO