Događaji

“Dani Vlade S. Miloševića” od 10. aprila

Manifestacija „Dani Vlade S. Miloševića” biće održana od 10. do 27. aprila 2023. godine.

Program manifestacije, koja se izvodi dvadeset četvrti put, biće izveden u KC Banski dvor, Muzeju Republike Srpske, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Narodnom pozorištu Republike Srpske, ali i u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu.

Koncerti regionalnih i domaćih umjetnika, naučni skup, masterklasovi, predavanja – samo su dio programa ovogodišnje manifestacije. Posebno će biti svečano otvaranje manifestacije, koje će biti posvećeno proslavljenoj dirigentkinji Darinki Matić Marović i to kroz koncert „Tragovi iz sazvežđa Regulaˮ Akademskog hora „Kolegijum muzikumˮ iz Beograda. Koncertom diriguje Dragana Jovanović.

Takođe, nakon 82 godine obnavlja se „Liturgija sv. Jovana Zlatoustogˮ Vlade S. Miloševića i to u izvođenju združenog Mješovitog hora profesora, asistenata, saradnika i studenata Akademije umjetnosti i Kamernog hora „Kerubiniˮ UNIBL, pod dirigentskom palicom Dušana V. Uroševića.

Poslije 50 godina svjetsku premijeru simfonijske poeme „Hilendarˮ Vlade Miloševića izvešće združeni Simfonijski orkestar RTS-a i Akademije umjetnosti UNIBL na koncertu „Hilandar kao nadahnućeˮ, čime će se upriličiti svečano zatvaranje ovogodišnje manifestacije. Solista na ovom koncertu biće Aleksandar Sinčuk, dok će koncertom dirigovati Branka Radošević Mitrović i Dejan Savić.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske. Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci